Konec rozpočtové diskriminace menších měst a obcí

23. 5. 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes předloží vládě návrh novely rozpočtového určení daní (RUD). TOP 09 a Starostové a nezávislí tímto krokem plní zásadní část svého programu a odstraňují diskriminaci menších obcí. „Zároveň se nám ale podařilo přesvědčit ministra financí o tom, že původní návrh, který by Plzni v rozpočtu odlehčil o téměř miliardu korun, by byl pro město příliš nepříznivý. Plzeň tak díky dlouhodobému vyjednávání uvnitř TOP 09 přijde pouze o devadesát milionů. A s tím už se vyrovnat dokáže,“ říká předseda TOP 09 v Plzeňském kraji Marek Ženíšek.

Návrh vnímám jako nejlepší zprávu pro menší města a obce za poslední desetiletí,“ říká lídr kandidátky TOP 09 a Starostů v Plzeňském kraji Pavel Čížek a dodává: „V návrhu se podařilo prosadit, že města a obce budou mít větší příjmy ze sdílených daní. I ta nejmenší z nich dostane nově více na jednoho obyvatele, dnes má přitom pouhých 6 800 korun. Většina českých a moravských obcí získá další peníze do svých rozpočtů, nejvíce pomůže novela zákona obcím od 500 do 50 tisíc obyvatel. Právě ty na nespravedlivý systém dělení daní dosud nejvíce doplácely. Věřím, že to bude znamenat nový impulz pro rozvoj obcí a možnost zvýšit úroveň veřejných služeb. Zejména menší města a obce dostanou mnohem více peněz na provoz, neměly by už být tolik závislé na dotacích. Zákon o rozpočtovém určení daní stabilizuje venkov, umožní dávat více peněz na školy, školky, opravy i obecní investice, na podporu sportu, mimoškolní činnosti dětí i spolků. V našem kraji tak města a obce získají stovky milionů korun navíc a návrh se navíc nedotkne města Plzně. Lze totiž předpokládat, že pro Plzeň malé snížení příjmů nahradí výnos jiných daní.

Snížení ztráty Plzně si pochvaluje i člen předsednictva TOP 09 Plzeňského kraje Martin Vít: „Bylo naší povinností toto snížení pro Plzeň vyjednat. Jsem rád, že se nám podařilo ministra Kalouska přesvědčit o tom, že ztráta devíti set milionů by pro Plzeň byla těžko únosná.“ Vít ale také kritizuje hospodaření koalice ODS a ČSSD v Plzni: „Pokud bude i nadále nezodpovědně utrácet veřejné finance za stavby typu fotbalového stadionu, nového divadla či se zadlužovat na téměř třicet let dopředu jako v případě nového depa, nebude jí úleva v RUD nic platná. Nemůžeme si dovolit žít nad poměry a tvářit se, že nás se úspory netýkají.

Poslanecká sněmovna by měla schválit novelu zákona o rozpočtovém určení daní již na svém červnovém zasedání. „V Plzeňském kraji přijetí novely pomůže mnoha menším městům a obcím, které mnohdy nemohou sehnat ani finanční prostředky na spolufinancování dotací či na životně důležité investiční akce. Vzhledem k tomu, že červnová schůze Sněmovny bude trvat tři týdny, budeme navrhovat zkrácení lhůt pro projednávání a schválení zákona ve Sněmovně již v červnu,“ uvedl poslanec a kandidát na senátora Michal Janek.

Eva Šafránková
krajská manažerka
Přílohy
XLSX Propočet a srovnání současného systému s novým návrhem RUD.xlsx (874 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme