Konec hazardu ve Vejprnicích?

14. 12. 2011

Zastupitel Ladislav Vostrý (TOP 09) navrhl na program zítřejšího jednání zastupitelstva ve Vejprnicích přijmout vyhlášku zakazující zcela výherní automaty v obci - více na vejprnice.eu.

Přijetí této vyhlášky by umožnilo neobnovení již vydaných licencí na provozování hazardních her na katastrálním území obce Vejprnice a jejich úplný zákaz do konce roku 2014. Zda jeho návrh na úplný zákaz hazardu v obci s účinností od 1. ledna 2012 projde, závisí na tom, jak budou zastupitelé Vejprnic hlasovat na svém zasedání ve čtvrtek 15. prosince 2011 od 16:30. Pakliže většina přítomných zastupitelů navrhovanou vyhlášku odsouhlasí, budou Vejprnice v míře omezení hazardu následovat Klatovy. Vyhlášku totožného znění totiž přijalo klatovské zastupitelstvo přesně před měsícem 15. listopadu 2011 - více zde.

Konec výherních automatů prakticky může začít za 1 až 3 roky, neboť budou postupně dobíhat platnosti povolení vydaných buď Obecním úřadem Vejprnice na 1 rok, nebo Ministerstvem financí na 3 roky,“ říká Ladislav Vostrý.

Zároveň k problematice hazardu ve Vejprnicích dodává:Zákaz „proherních“ automatů je dle mínění všech opozičních zastupitelů důležitým příspěvkem ke snížení kriminality ve vsi. Snad se k nám přidá i vládnoucí koalice v čele s ODS. Kolika automatů se to bude týkat, mi v tuto chvíli není známo, neboť obecní úřad se ke dni 14. prosince rozhodl, že mi o počtech automatů a době platnosti jejich povolení neposkytne žádné informace, byť jsem je o ně požádal dle zákona č.106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Ministerstvo financí uvádí aktuální počet 8 kusů IVT k 14. 12. 2011. Je mi známo, že k letošnímu 6. lednu bylo povoleno obcí 8 kusů VHP (výherní hrací přístroj). Zarážející je ta skutečnost, že ze 7 heren jsou 3 povoleny v rozporu s loterijním zákonem do 100m od chráněných budov (základní a mateřská škola, zdravotní středisko, obecní úřad, kaplička). V roce 2009 vyinkasovala obec na poplatcích za automaty 1 milion 233 tisíc Kč, v roce 2010 už jen 312 tisíc a v roce letošním se předpokládá příjem 350 tisíc. Na rok 2012 je v rozpočtu naplánován příjem 120 tisíc Kč, tato částka představuje 0,24% z celkových příjmů obce. Příjmy z poplatků za automaty budou klesat postupně tak, jak budou dobíhat vydaná povolení. Výpadek rozpočtových příjmů 120 tisíc Kč se dá vykompenzovat například snížením odměn všech 14 neuvolněných zastupitelů o 15%. V této souvislosti bych se však spíše zeptal: Dokáže někdo „vykompenzovat“ jednu závislost na automatech?

Ladislav Vostrý
zastupitel obce Vejprnice
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme