Klášter navštívila filmová delegace

27. 4. 2012

Klášter v Plasích opět zabodoval. Jako cíl své návštěvy si tuto významnou památku vybraly osobnosti slovenského a polského filmu, které jsou v současnosti hosty festivalu českého filmu Finále Plzeň. Prohlídku jim zprostředkoval radní za TOP 09 Jiří Prantner.

Plasy navštívila jedna z nejvýznamnějších slovenských filmových a divadelních hereček Emília Vášáryová, světoznámý polský režisér a klíčový představitel kina morálního neklidu Krzysztof Zanussi, a známý polský režisér Janusz Majewski. Vzácné hosty provedl po bývalém cisterciáckém klášteře radní města Plasy Jiří Prantner (TOP 09).

Největší zájem měli hosté o běžný život cisterciáků a také o vliv kancléře Metternicha na klášter v Plasích,“ řekl Jiří Prantner, kterého při výkladu doplnil kastelán Pavel Duchoň.

První panovnický cisterciácký klášter v Čechách založil roku 1144 kníže Vladislav II. a na počátku. 15. století byl vypálený husity. Klášter pak zrušil Josef II., od roku 1826 se ale stal rezidencí druhého nejvýznamnějšího muže Evropy - kancléře Klementa Václava Lothara Metternicha a jeho rodiny, který koupil celé panství a kteří si zde zřídili rodinnou hrobku. Za kancléře a jeho potomků se Plasy opět staly nejen správním, ale i kulturním a průmyslovým centrem. Rodina založila huť na slévání litiny, obnovila výrobu piva. V roce 1995 prohlásila vláda zdejší areál za národní kulturní památku.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme