Fluxa: Proměna Jiráskova náměstí jde do finále

23. 2. 2016

Veřejná prostranství zkrásní. I podle návrhů lidí

Do finále spějí projekty na vylepšení dvou známých veřejných prostranství v Plzni. Experti dostanou příležitost navrhnout novou podobu Jiráskova náměstí ve čtvrti Plzeň-Slovany a také vylepšit území v Krašovské ulici na sídlišti Košutka. V obou případech měli obyvatelé Plzně možnost říct, jak by si prostranství představovali. I podle jejich přání se budou vybírat konkrétní záměry.

Zřejmě první přijde na řadu Jiráskovo náměstí, kde se na plán na jeho přeměnu podařilo získat dotaci 25 milionů korun u Nadace Proměny. Zástupce starosty Slovan Jan Fluxa (TOP 09) řekl, že se připravuje vyhlášení architektonické soutěže. „Předpokládáme, že začne v dubnu a bude mít dvě kola. Konec by měl být po prázdninách a pak se začne pracovat na samotném projektu,“ řekl Jan Fluxa.

Na financování se kromě Nadace Proměny budou podílet obvod Slovany i město. Celkově proto bude k dispozici zhruba 75 milionů korun.

Architekti nebudou mít při tvorbě návrhů úplně volné ruce a budou se muset držet některých doporučení. „Ta budou vycházet i z výstupů z diskuzí s lidmi. Podmínky připravujeme se zástupci Útvaru koncepce a rozvoje i s lidmi z Nadace Proměny,“ uvedl Fluxa.

Jednou z podstatných změn na Jiráskově náměstí může být například to, že zmizí jedna, nebo dokonce obě silnice, která jím prochází na prostranství před vchodem do kostela. Celková přeměna Jiráskova náměstí má být hotová nejpozději do konce roku 2018.

V případě prostranství v Krašovské ulici se chystají zástupci městského obvodu také postupovat na základě připomínek obyvatel. „Máme připravené výstupy z besed a dotazníkových šetření. Chystá se podle nich brožura a budou zveřejněny na webu krasovska.plzen. eu,“ uvedla místostarostka Ivana Mádlová (ANO). Z průzkumů vyplynulo, že lidé si přejí, aby místo mělo charakter parku, kde budou hřiště pro děti a možnost sportovního vyžití. „Stojí o to, aby tam měli podmínky pro aktivní i pasivní odpočinek. Nechtějí tam žádnou pevnou stavbu a pokud něco, tak nějaké místo pro setkávání,“ uvedla Mádlová.

Úřad nyní připravuje s architekty a právníky podmínky pro architektonickou soutěž. „Do konce února bychom to měli mít hotové. Na vše dohlíží Komora architektů. Výběrové řízení možná posuneme na dobu po soutěži na Jiráskovo náměstí, aby se ty projekty nekřížily a neodebralo nám to případné zájemce,“ vysvětlila Mádlová.

Místostarostka věří, že se soutěž podaří uzavřít letos a v příštím roce by akce měla získat potřebná povolení. „Hledáme možnosti na vícezdrojové financování. Jsem přesvědčena, že projekt neohrozí nedostatek peněz, i když samozřejmě půjde o miliony,“ konstatovala Mádlová.

Jaroslav Nedvěd

23.2.2016, Mladá fronta DNES, str. 14, Kraj Plzeňský

Štítky
Osobnosti: Jan Fluxa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme