Do Senátu míří osobnosti: lékař a podnikatel

31. 1. 2012

Zkušené politiky vysílá TOP 09 do letošních senátních voleb. Předsednictvo krajského výboru TOP 09 na svém posledním zasedání nominovalo jako kandidáty do senátu podnikatele Jaroslava Lobkowicze za volební obvod číslo 8 Rokycany a lékaře Michala Janeka pro volební obvod číslo 11 Domažlice.

Pro obě osobnosti a nyní i poslance TOP 09 se předsednictvo krajského výboru TOP 09 Plzeňského kraje rozhodlo jednomyslně. „Jsem přesvědčen, že jména obou našich kandidátů jsou díky jejich bohatým zkušenostem pro veřejnost jasnou zárukou důvěryhodnosti a odpovědnosti. Jako poslanci jsou navíc pro veřejnost naprosto čitelní, což není případ mnohých jiných nominovaných jmen pro volby do horní komory parlamentu. Naše rozhodnutí proto bylo i přes jejich angažovanost ve sněmovně jednoznačné,“ říká krajský předseda Marek Ženíšek.

Senátorem za obvod Domažlice by se podle členů TOP 09 měl stát významný český oční chirurg Michal Janek. Bývalý dlouholetý primář očního oddělení klatovské nemocnice a plzeňského očního centra Ofta je uznávaným předním odborníkem, propagátorem ambulantního způsobu operace šedého zákalu a také držitelem ocenění za přínos rozvoje českého očního lékařství.

Pro voliče není neznámý ani jako politik. Od roku 2006 je radním Klatov a od roku 2010 poslancem.

Do souboje o senátní post v obvodu Rokycany se pustí podnikatel v zemědělství a potravinářství z Křimic Jaroslav Lobkowicz, který se v české politice pohybuje už dvacet let. Do sněmovny byl zvolen už jako člen KDU-ČSL, pracuje také jako krajský zastupitel a Česko zastupoval také v Evropském parlamentu. Devětašedesátiletý politik se šlechtickými kořeny, se po roce 1993 vrátil do Česka natrvalo z emigrace a stará se o rozsáhlý rodinný majetek.

Obě nominace potvrdil tento týden také krajský výbor TOP 09 a musí je ještě schválit na svém zasedání výkonný výbor TOP 09. Strana už vybrala také lídra společné kandidátky TOP 09 a STAN pro volby do zastupitelstva Plzeňského kraje. Kandidátem na hejtmana je starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

Eva Šafránková
krajská manažerka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme