TOP 09 vítá vyřešení situace v Plzeňské teplárenské, a.s.

14. 10. 2011

V úterý 11. října v pozdních večerních hodinách doporučila pracovní komise zastupitelstva Radě města Plzně přijmout nabídku společnosti Sokolovská uhelná na desetileté dodávky hnědého uhlí do městské společnosti Plzeňská teplárenská, a.s. (PT), a to bez nároků na získání majetkového podílu.

Zástupce TOP 09 v komisi a místopředseda dozorčí rady PT Tomáš Jílek komentuje neočekávaný průběh zasedání komise. „Majitel Sokolovské uhelné a předseda jejího představenstva pan František Štěpánek oznámil při slyšení před komisí zásadní vylepšení svojí nabídky, kdy se vzdal požadovaného odkupu majetkového podílu ve společnosti. Právě ztráta 100% vlastnictví města byla sporným bodem dvou favorizovaných nabídek, tedy Sokolovské uhelné a skupiny EPH Daniela Křetínského. Třetí nabídka paliva od společnosti Czech Coal znamenala citelný nárůst ceny hnědého uhlí. Tím, že Sokolovská uhelná od podmínky odkupu podílu odstoupila, stala se její nabídka jasným favoritem. Po několikaletém bezúspěšném vyjednávání dlouhodobého kontraktu na dodávky uhlí se jednalo o naprosto nečekaný průlom. Ještě před několika dny jsme navíc čelili situaci, kdy hrozil na konci letošního roku výpadek dodávek paliva,“ uvádí Jílek k situaci, která se promítla i do usnesení Dozorčí rady PT. Finální slovo bude mít mimořádné městské zastupitelstvo 25. října.

Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule k situaci dodává: „Plzeňská TOP 09 již schválila usnesení, ve kterém doporučuje zastupitelům hlasovat pro nabídku přednesenou panem Štěpánkem s tím, že velice vítáme tento zvrat. Zároveň to ale potvrzuje naši předchozí nedůvěru v některé kroky učiněné v tomto několikaletém procesu. Ukázalo se totiž, že informace plynoucí z představenstva a vedení společnosti nebyly vždy úplně přesné. Proč tomu tak bylo, je možné jen spekulovat.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme