Ženíšek: Opatření k migrační krizi chceme již dlouho

8. 9. 2015

Opatření ohledně běženců, které přijali v prohlášení na pražském summitu předsedové vlád visegrádské skupiny, požaduje TOP 09 již od ledna.

"Odmítnutí kvót, efektivní kontrola vnějších hranic, dodržování již platných pravidel či zřízení takzvaných hotspotů jsou opatření, po kterých voláme již od ledna tohoto roku a vláda má v tomto směru naši podporu," říká místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

"Je škoda, že kabinet s těmito návrhy nepřišel dřív a dosud se pro ně nesnažil získat širší podporu v Evropské unii. V prohlášení mi chybí výzva k odmítnutí všech forem xenofobie a rasismu, které se ve všech zemích V4 v souvislosti s imigrační krizí objevují," dodává.


Nesdílí také názor, že takzvaný Islámský stát lze porazit diplomatickou cestou. "Chybí mi větší odhodlání," říká místopředseda TOP 09.

Diskusi ohledně migrační krize rozvířila minulý týden také protiimigrační petice Václava Klause, která se snaží využít celospolečenského tématu. Tu podpořil také prezident Miloš Zeman.

Marek Ženíšek k tomu říká: "Uzavření vnitřních hranic je pro ČR krajně nevýhodné a migrační krizi 21. století nevyřeší. Iniciativa nepřináší nic nového, nic konkrétního, jen typicky Klausovskou proklamaci - jsem proti. Pokud ale oba pánové myslí naopak ochranu vnější hranice vážně, po čemž volá opozice i vláda již delší dobu, měli by oba dva napnout síly a přinutit svého přítele Putina, aby neblokoval v Radě bezpečnosti schválení mandátu OSN potřebného pro boj s pašeráky lidí již na pobřeží Libye a Egypta." 

TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme