Ženíšek: Mír v Sýrii je v nedohlednu

22. 10. 2015

Hlava našeho státu podle místopředsedy TOP 09 a poslance Marka Ženíška čím dále víc diskredituje svůj úřad, a to nejen výběrem svých spolupracovníků, ale i příklonem k absolutistickým pohlavárům postsovětských asijských států. Také bombardování Sýrie Ruskem povede podle Ženíška k větší vlně uprchlíků a nepřímo tak i k větší podpoře Islámského státu. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz rovněž odkazuje na dobrou kondici TOP 09, která sbírá síly na krajské a senátní volny v příštím roce.

Co říkáte vstupu Ruska do války v Sýrii? Získá nebo naopak ztratí v ní Vladimír Putin "body" a dá se tato válka vůbec vyhrát? A není to odreagování společnosti od problematiky Krymu a východní Ukrajiny?

Vstup Ruska do války v Sýrii je velmi nešťastný. Ti, co ho vítají, tak budou zklamaní. Ukazuje se, že jediným cílem Ruska je udržení Asada u moci a ne poražení Islámského státu. Cíle Ruska a koalice západních států jsou diametrálně odlišné. Zbytku opozice, která bojuje proti vládním jednotkám a není součástí IS, nezbyde nic jiného, než to, že ji Islámský stát pohltí. Angažovanost Ruska tedy v přímém důsledku znamená jediné - podpora Asada a nepřímo Islámského státu. Tedy podpora dvou zel, před kterými lidé ze Sýrie utíkají. Pro Evropu to znamená jediné, více uprchlíků. Ti, co podporují ruské aktivity v Sýrii, by si toto měli uvědomit.

Karel Schwarzenberg i Miroslav Kalousek se vyjádřili k direktivě utečeneckých kvót poměrně nelichotivě a bývalý exministr financí dokonce neodmítl podporu tomu, aby se Česká republika tak jako Slovensko soudila o tyto počty. Není to ale příklon k rétorice Tomia Okamury či Svobodných?

Od začátku jsme podporovali vládu v tom, že povinné kvóty jsou nesmysl. Nejsou řešením krize a mohou vyvolat v některých zemích protievropské tendence, které nikdo nezastaví. Na druhou stranu jsme také připomínali, že relativně bohatá země jakou je Česká republika, která je plná sebevědomých občanů, situaci zvládne a musí se umět postarat o tisíce lidí, kteří prchají před hrůzami války.

Karel Schwarzenberg odchází. Odchází s ním také výrazný akcent na tuto pro mnohé jistě kontroverzní, ale každopádně osobitou a nepřehlédnutelnou osobu. TOP 09 v nejnovějších výzkumech veřejného mínění poněkud ztrácí. Nebude strana bez image knížete, i když on zůstane čestným předsedou, dále ztrácet? Jak prognózujete vývoj TOP 09?

Karel Schwarzenberg zůstává předsedou zahraničního výboru, poslancem a bude kandidovat, dá-li Bůh, i v příštích volbách do sněmovny. Pevně věřím, že z tohoto pohledu se pro voliče TOP 09 nic nemění. TOP 09 je po šesti letech hodnotově ukotvena a akcentuje témata, která jsou pro jiné strany cizí, nebo na ně nahlíží úplně jinak. V tomto směru se o TOP 09 neobávám.

Česká ekonomika nabírá tempo. Někdo říká, že díky prezidentovým cestám a lákání východního kapitálu a investic. Jaký na to máte názor vy?

Že je to hloupost. Ekonomika skutečně roste nejvíce v Evropě, ale ne kvůli prezidentovi. Je nepopíratelným faktem, že příliv investic z Číny byl mnohem větší například na přelomu desetiletí, tedy v době, kdy byl ministrem zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Bude naše zemička ve středu Evropy tak politicky zajímavá, že dojde k podepsání mírových dohod syrských stran právě v Praze, jak avizoval Miloš Zeman v New Yorku? A co vůbec říkáte tomu, že do USA zamířili oba představitelé státu, byť každý s jiným posláním?

Každý, kdo není respektovaný v běžných záležitostech, chce své nedostatky přehlušit něčím velkým, co všechny ohromí. Bylo by to jistě hezké, kdyby se nějaká dohoda jmenovala po našem hlavním městě. Nicméně mám obavy, že mír v Sýrii je v nedohlednu.

Prezident Zeman a Hrad do třetice. Po "trenýrkové" kauze padají hlavy. A bude to jistě pokračovat. V kause "Mlynář" zatím hlava nepadla a asi jen tak nepadne. Co na to říkáte?

Je to ostuda, nejen prezidenta samotného, ale celé republiky. Hlava státu se začíná chovat jako jeho kolegové v Ázerbájdžánu, Turkmenistánu či Kazachstánu. Může si dělat cokoliv. Mynáře neměl bez prověrky přijímat, nebo ho měl odvolat. Poradce Nejedlý, který je jen poradcem externím, disponuje diplomatickým pasem, přičemž náměstci ministrů, kteří často zastupují své ministry na Radě ministrů, tímto privilegiem nedisponují. Prezident naši země si zkrátka dělá, co se mu zlíbí a systematicky diskredituje úřad hlavy státu.

Rok se s rokem sejde a budou tu krajské volby. Má podle vás TOP 09 lidský potencionál na obsazení kvalitních kandidátek u všech nebo alespoň většiny krajů?

TOP 09 již nyní vybírá své kandidáty ve všech krajích a oslovuje i nezávislé starosty, kteří s TOP 09 spolupracují, zda-li by neměli zájem kandidovat. A musím říct, že v tomto směru jsme zatím velmi úspěšní, přestože je ještě rok do voleb. Stejně tak se TOP 09 intenzivně připravuje i na volby do třetiny Senátu, které proběhnou ve stejný den.

Odlehčeme trochu téma. Váš bratr Ondřej je v plzeňské komunální politice celkem slušně vidět. Konzultujete spolu politická témata, dáváte vy mu určité "rady do života" a on vás zase informuje o situaci v komunální politice významného krajského města?

Vidíme se celkem často a jsme spolu v kontaktu. O řadě věcí se spolu bavíme a o dění na plzeňské radnici jsem celkem dobře informován. Do politiky v Plzni mu ale nemluvím.

Václav Fiala

Zdroj: parlamentnilisty.cz, 12. 10. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme