Zastupitelstvo mělo vyhlásit referendum, jak si přáli občané

21. 9. 2012

ČSSD na celostátní úrovni dlouhodobě prosazuje využívání referenda jako nástroje přímé demokracie. Situaci v Plzni ale nepochopila, když odmítla podpořit místní referendum o stavbě obchodního centra. Lidé přitom splnili všechny podmínky a rozhodnout chce více než 15 tisíc lidí a s nimi sám hejtman.

Hejtman Milan Chovanec společně s více jak 15 tisíci občany města petici za vyhlášení referenda podepsal a veřejně návrh referenda podporoval. Stejně vyjádřil podporu stranický kolega náměstek primátora Martin Zrzavecký. Při hlasování však sociální demokraté většinově nepodpořili ani jednu z variant referenda a sám Zrzavecký se zdržel.

ČSSD argumentuje tím, že lidé nevědí, jak drahé bude pro město rozhodnutí pro. „Jde o naprosté nepochopení diskutované věci. Rizika rozhodnutí je nutné vyčíslit a říct o nich voličům před hlasováním, aby věděli o možných pozitivních i negativních dopadech jejich volby. To je ale až druhý krok. Tím prvním mělo být vyhlášení referenda podle zákona,“ říká Ondřej Ženíšek.

Argumenty sociálních demokratů působí dojmem, jako kdyby tím chtěla plzeňská ČSSD říct: „Ano, referendum podporujeme, ale pouze takové, jehož případný kladný výsledek s sebou nenese žádná finanční rizika. A v tomto aktuálním případě se, milý občane, bojíme, že nejsi natolik chytrý, abys tato všechna případná rizika rozumně posoudil. Proto ti raději možnost hlasovat ani nedáme,“ dodal Ženíšek.

ODS a její radní Irena Rottová zase prohlásila, že obecně s referendem jako s formou vyjádření vůle občanů nesouhlasí. Navíc tvrdí, že občané ani nevěděli, co podepisovali a že je prý „petičníci“ podvedli. ODS jednomyslně podpořila návrh primátora Martina Baxy na vyhlášení referenda obsahující první otázku („Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest? ANO/NE“).

Druhá otázka („Souhlasíte s tím, aby Zastupitelstvo města Plzně bezodkladně schválilo změnu územního plánu pro území ohraničené ulicemi Americká, Denisovo nábřeží, Pražská a Sirková na plochu urbanistické zeleně? ANO/NE“), byla podle primátora nehlasovatelná. TOP 09 má k dispozici posudky právníků, které tvrdí opak.
TOP 09 proto hlasovala pro vyhlášení kompletního referenda s oběma otázkami a návrh pana primátora nepodpořila.

Podle právních analýz TOP 09 byly obě otázky hlasovatelné a podle zákona o místním referendu měli všichni zastupitelé referendum podpořit. Na základě paragrafu §58 bod 1) a) má volič právo referendum do 10 dnů od jeho konání napadnout u soudu. Pokud by dal soud „stěžovateli“ kvůli nehlasovatelnosti otázky zapravdu, platil by pouze výsledek hlasování o první otázce. Takový postup považuje TOP 09 za přívětivější vůči více jak 15 tisícům lidí, než druhou otázku k hlasování vůbec nepřipustit.

Jsme přesvědčeni, že pokud bychom schválili referendum jen s jedinou otázkou, přípravný výbor by vyhlášení referenda u soudu napadl. A pokud by spor vyhrál, tak by bylo referendum zrušeno. A soud by vyhlásil referendum o dvou otázkách. Takže by se nakonec konala referenda dvě, což by pro město znamenalo finanční náklady navíc.

Ondřej Ženíšek
předseda TOP 09 v Plzni

Michal Vozobule
předseda zastupitelského klubu TOP 09
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme