TOP 09: Rozpočet Plzně připomíná vyjedený krám

12. 12. 2014

TOP 09 varuje, že aktuální rozpočet Plzně varovně vypovídá o současném stavu města. Nadále se bude prohlubovat jeho zadlužení a s žádnými většími investicemi se v následujících čtyřech letech nepočítá.

Co se týče zadlužení, město jasně kopíruje trend z minulých let a na rok 2015 počítá s dluhovou službou 2, 5 miliardy korun. V následujících letech pak bude dluh narůstat a to až do volebního roku 2018, kdy město očekává dluhovou službu ve výši 2,4 miliardy korun. „Připočteme-li dalších téměř 2,5 miliardy korun za novou technickou základnu PMDP, kde město od roku 2016 počítá s ročními splátkami ve výši 98 miliónů za tuto investici, dostáváme se na konci volebního období k částce téměř 5 miliard korun", říká plzeňský zastupitel Petr Suchý (TOP 09).

Co se týče větších investic, je bohužel zřejmé, že na rozdíl od posledního volebního období, nebude mít nyní město na jejich realizaci žádné prostředky. Po té, co v minulém volebním období investovala koalice každoročně přes miliardu korun a letos dokonce přes dvě miliardy, v příštích letech nebude město investovat v podstatě nic. "Všechny tyto dílčí ukazatele jen dokonale ilustrují to, co jsme říkali v minulosti. Představitelé ČSSD a ODS vůbec nedoufali, že po volbách budou moci spravovat město z pozice vládnoucích stran. Proto svým následovníkům připravili vyjedený krám, a to pro město není dobrá zpráva," dodává Petr Suchý.

Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule uzavírá: "Největší riziko však vidím v tom, že jsme pro banky stále subjekt, kterému rády půjčí. To může být pro koalici kolem pana primátora Zrzaveckého tak lákavé, že město stáhne do ještě větších dluhů, než jaké se plánují nyní. Proto bude největší úkol opozice na to upozorňovat ještě důrazněji než v minulosti."

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme