Tisíce staveb ve městech a obcích díky Gazdíkovi a Kalouskovi

15. 10. 2013

Výborná zpráva pro všechny. Města a obce mají více peněz na svůj rozvoj. V posledních dnech jsem se setkal se starosty menších měst a obcí a všichni mi potvrdili, že mají oproti minulému roku přibližně o 20 % více příjmů z daní. U malých obcí jsou to desetitisíce a statisíce, u městeček miliony, u měst desetimilióny korun. Uvědomujeme si vůbec, že tyto peníze bude rozdělovat přes 6 000 měst a obcí na tisíce staveb? Například na opravy škol, komunikací, vodovodů a kanalizací? Uvědomujeme si, jaká je to podpora ekonomiky? Tyto stavby budou provádět stovky menších či středních firem, které zaměstnávají lidi po celé republice. 

Tyto peníze ale nespadly jako déšť z nebe. Ani nepřišly automaticky díky osvícenosti ministerských úředníků. Byly tvrdě vybojovány. Především díky Petru Gazdíkovi a Stanislavu Polčákovi z hnutí Starostové a nezávislí.

Jde totiž o dlouhý, téměř pohádkový příběh. To, že města a obce jsou oproti několika největším městům daňově diskriminována, dlouho nikoho z poslanců nezajímalo. Soud před lety doporučil městům a obcím domáhat se nápravy tohoto stavu v politické soutěži. Bylo tedy založeno hnutí starostů – STAN. Partnera našlo v TOP 09, společně s ní uspělo ve volbách a mohlo tento požadavek prosadit do programového prohlášení vlády. Zdaleka ale nebylo vyhráno. Náhle se objevila řada odpůrců tohoto kroku. S navrženou verzí úpravy rozpočtového určení daní nesouhlasila ODS a tím ani premiér Nečas. Mnozí si možná vzpomenou na pochod 1 000 starostů s vlajkami obcí před úřad vlády. Objevili se ale i nečekaní odpůrci – jako mnohé kraje nebo i Svaz měst a obcí ČR, který podivnými stanovisky „ano, ale“ působil proti navrženému zákonu. Starostové a nezávislí zůstali kromě TOP 09 jediní spojenci – Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova.

Poslední fáze bojů o vyšší příjmy obcí byla více než dramatická. Vláda musela v době krize škrtat peníze všem ministerstvům, stála před tlakem nejrůznějších profesních skupin obyvatel a v této situaci měla přidat obcím? Vše se nakonec podařilo díky tvrdému tlaku Petra Gazdíka, Stanislava Polčáka a Miroslava Kalouska. Ministr financí Kalousek pevně stál za dohodou se Starosty, i když se proti stavěli odborníci z jeho ministerstva. Nakonec zákon podpořili ve sněmovně i mnozí z těch, kteří mu původně nepřáli, a byl schválen výraznou většinou.

Proč to píšu? Protože se v  těchto dnech setkávám s bezradností voličů koho volit. Objevují se nápady nových stran vládnout pomocí referend i návrhy řídit stát jako firmu.  Co ale spíše ocenit dlouholetou profesionální snahu o to zlepšit prostředí a služby měst a obcí pro své obyvatele?

Hledáme stále něco nového. Co takhle zkusit být konzervativní: věřit drobné práci, úsporám, podpoře měst, obcí, vědy a školství, jak ji provádí  TOP 09 se Starosty?

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme