Štětina: Nezapomínejme, že lež je nedílnou součástí politiky Ruska

30. 3. 2016

Europoslanec za TOP 09 a STAN Jaromír Štětina se dnes na pozvání Gymnázia Luďka Pika zúčastnil v Plzni besedy se studenty humanitních seminářů posledních ročníků. Hovořilo se především o jeho zkušenostech z dob, kdy pracoval jako válečný reportér. Během své návštěvy Plzně uctil také památku generála Heliodora Píky.

Jaromír Štětina odstartoval návštěvu Plzně debatou se studenty Gymnázia Luďka Pika. Hovořilo se především o jeho zkušenostech válečného reportéra, řeč však přišla také na aktuální dění u nás i v Evropě a důležitosti demokracie a dodržování lidských práv. ,,Setkání se studenty bylo pro mne důležité. My staří vlci potřebujeme vědět, co si mysli mladší. Zejména, když si mysli něco jiného,“ řekl Jaromír Štětina, spisovatel a bývalý dlouholetý válečný zpravodaj, který v současné době zastává post místopředsedy podvýboru Evropského parlamentu pro obranu a bezpečnost.

Po debatě s gymnazisty se Jaromír Štětina odebral v doprovodu předsedy plzeňské TOP 09 Ondřeje Ženíška a místostarosty centrálního plzeňského obvodu za TOP 09 Radoslava Škardy uctít památku v Plzni popraveného generála Heliodora Píky. Společně položili květiny k pamětní desce na zdi borské věznice připomínající jeho justiční vraždu v roce 1949.

Za zdmi plzeňské věznice byl vězněn Václav Havel a v roce 1949 popraven hrdina druhé světové války generál Heliodor Píka. Jejich životní příběhy a zinscenované procesy by nám měly být mementem zločinů komunistického režimu. Zinscenované procesy politických vězňů tehdejšího komunistického Československa v mnohém připomínají praktiky současného Ruska. Příkladem za všechny může být nedávný soudní proces s ukrajinskou pilotkou Nadjou Savčenko. Je třeba si uvědomit, že lež je součástí vrcholné politiky Ruska, řekl Jaromír Štětina, který je i držitelem Ceny 1. června. Tu uděluje Rada města Plzně pravidelně od roku 1993 za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize.

V závěru dne měl europoslanec v plánu neformální debatou se členy plzeňské TOP 09 a návštěvu pivovaru Plzeňský Prazdroj. Tu absolvoval společně s členy TOP týmu Plzeň, který je mládežnickým spolkem TOP 09.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Plzeň 30. března 2016

Galerie
Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme