Sověti v Plzni? TOP 09 nechce, aby se opět přepisovaly dějiny

18. 4. 2016

Plzeňští zastupitelé za TOP 09 rozproudili živou diskusi ohledně letošních Slavností svobody, které se každoročně konají v Plzni u příležitosti výročí konce druhé světové války. „Topkaři“ si stěžují, že součástí letošních slavností nebude tradiční konvoj historických vozidel. Namísto toho se má v Plzni uskutečnit rekonstrukce bitvy, jíž se zúčastní i sovětští vojáci. S tím ale zastupitelé nesouhlasí a kritizují vedení města.

Všichni si pamatujeme, jak se za minulého režimu přepisovala historie. Já a moji vrstevníci jsme se ve škole učili, že Plzeň neosvobodili Američané, ale Rudá armáda. Z tohoto důvodu mi přijde krajně nevhodné, aby se květnové bitvy účastnili i sovětští vojáci. Jsme tady na to dost citliví,“ uvedl plzeňský zastupitel za TOP 09 Petr Suchý.

Kritika ze strany TOP 09 ale nezůstala bez odezvy. Postavil se proti ní například Michal Kindl, což je hlavní organizátor plánované bitvy a v minulých letech i spoluorganizátor historických konvojů.

Kindl upozorňuje zejména na to, že účast sovětských vojáků v plánované bitvě bude jen minimální. V první fázi sice dojde k malému střetu mezi sovětským tankem a německými samohybnými děly. Ve druhé fázi se ale s Němci utkají Američané, kterých bude násobně více než Sovětů. Nepoměr dokládají i čísla – v první fázi se objeví jeden jediný sovětský tank T-34, zatímco ve druhé se na bojišti budou prohánět hned dvě desítky různých obrněnců.

V prohlášení, které poskytl serveru krimi-plzeň.cz rovněž vyjádřil domněnku, že kritika ze strany TOP 09 má politické pozadí. „Můj scénář začala TOP 09 brát jako svou zbraň proti současnému vedení radnice. Z pětiminutové zápletky s ruským tankem na začátku hodinové bitvy s US Army udělali ‚politický problém‘,“ uvedl.

Jedna z politických pidistran, která je prakticky bez voličů, si mě bere jako zbraň proti současnému primátoru Plzně,“ upřesnil.

Kindl tím poukázal na to, že zastupitelé za TOP 09 v současné době svádějí tvrdé boje s plzeňským primátorem Martinem Zrzaveckým (ČSSD). Tento čtvrtek během jednání zastupitelstva dokonce ve spolupráci s komunisty podali návrh na to, aby byl primátor odvolán.

O Sověty nejde, máme své důvody‘

Topkař“ Suchý však Kindlovy výtky odmítl. „Naše kritika kolem květnových slavností v žádném případě nesouvisí s našimi spory s vedením města. Primátorovi vyčítáme jiné věci, například to, že se před několika dny setkal se zástupci čínské delegace,“ uvedl.

Na letošních slavnostech jim prý vadí především zrušení tradičního průjezdu historických vozidel centrem města, pro který se vžilo označení Convoy of Liberty. Velký konvoj, jehož součástí byly v loňském roce i tanky a další obrněnce, letos nahradí jen skromnější projížďka několika džípů nazvaná Ride of Freedom.

Nesouhlasíme s tím, že nás vedení města připravilo o tradiční průjezd velkého historického konvoje. Naše Slavnosti svobody totiž mají mezinárodní přesah, a to do značné míry právě kvůli tomuto konvoji. Přijde nám to nefér zejména kvůli veteránům, kteří se každoročně snaží květnových oslav zúčastnit. Plánovaná bitva ani menší konvoj džípů v žádném případě nemůže konvoj nahradit,“ řekl Suchý.

Jak ale už dříve uvedl organizátor Kindl, zrušení tradičního průjezdu Convoy of Liberty nepřišlo ze strany vedení města, ale od historických spolků, které se na jeho organizaci podílely. Fanoušci historie totiž uvedli, že konvoj chtějí organizovat pouze u příležitostí kulatých výročí konce války, aby se návštěvníkům ‚neokoukal‘. V ostatních ročnících se budou konat „jen“ menší projížďky jako letošní Ride of Freedom a další doprovodné akce, jako je třeba plánovaná bitva mezi Němci, Američany a Sověty.

Jednotky Spojených států západočeskou Plzeň osvobodily v květnu 1945. Jedná se tak o jediné velké české město, jež neosvobodili Sověti. Odkaz amerických vojáků coby osvoboditelů je v regionu velmi silný a nejen v Plzni se každoročně konají připomínkové akce.

15.4.2016, echo24.cz,  Domov, Krátké zprávy, Zprávy dne, Homepage

Štítky
Osobnosti: Petr Suchý
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme