Radoslav Škarda: Vyloučená lokalita nebo luxusní rezidenční čtvrť?

16. 9. 2014

Jednou z nejcennějších rezidenčních lokalit v širším centru města je oblast vymezena Klatovskou třídou, Jižním nádražím, Korandovou a Přemyslovou ulicí. Je ceněna pro svou dostupnost v centru města a relativní dopravní klid a dobrou občanskou vybaveností. Bohužel obyvatelé této krásné části města doplácejí na liknavost a nulovou koncepci současného vedení města i obvodu v oblasti dopravy, bezpečnosti, ale i sociální a bytové politiky. Dopravního klidu rezidenti užijí pouze v podvečer a o víkendech. Přes den, mají problém před svými domovy zaparkovat. Důvod je jednoduchý. Tato oblast je v docházkové vzdálenosti od centra města a zároveň jediná, kde je parkování zcela zdarma. Ačkoliv existuje plán na systémové řešení tohoto problému, současné vedení obvodní radnice (ODS a ČSSD) stojí proti návrhu, resp. klade si takové podmínky, které není v současné době možné splnit.

V oblasti se také nalézá jediná sociálně vyloučená lokalita v Plzni. Lokalita, kterou si město vytvořilo samo svou bytovou politikou. Ve vlastních domech vytváří sociální bydlení na jednom místě a vytváří. Řešit situaci nepomáhá ani samotné vedení obvodu, která z dotací podporuje daleko většími částkami projekty a kulturní akce, které slouží k propagaci politického vedení obvodu. Finanční podpory se pak nedostává terénním sociálním službám a neziskovým organizacím. Tedy těm, kteří umí výše zmíněné problémy řešit efektivně. Dokonce starosta Jiří Strobach ve své „koncepci“ nabídl bydlení lidem bez domova v této vyloučené lokalitě, pokud pro obvod budou pracovat. Tyto strategie dle mého názoru rozhodně nepřispějí ke klidu a bezpečnosti.

Nesystémovost a liknavost současného vedení města i obvodu je původcem toho, že jedna z nejcennějších rezidenčních lokalit je v tak bídném stavu. Přitom TOP 09 v průběhu let navrhuje v orgánech města i obvodu řešení, která by pomohla této opomíjené a krásné čtvrti. Stačí změnit bytovou politiku města, urychlit změnu parkovacího systému a zvýšit přítomnost strážníků ve večerních hodinách.

V jiných městech jsou tyto části města výkladní skříní a vyhledávanou lokalitou městského bydlení. Lidé, kteří zde žijí a vlastní nemovitosti jsou v podstatě trestáni za to, že chtějí bydlet ve městě. TOP 09 se zasadí o to, že se v budoucnu stane z této čtvrti vyhledávaná, klidná a bezpečná rezidenční čtvrť, na kterou budou její obyvatele pyšní.

Radoslav Škarda, předseda místní organizace Plzeň 3