Podpořte zákon, pomůžete obcím

27. 7. 2012


Poslanci za Plzeňský kraj Michal Janek a Jaroslav Lobkowicz (TOP 09) vyzvali senátory ČSSD a KSČM za schválení zákona o rozpočtovém určení daní. Ten znamená nejen spravedlivější a férový přístup státu k obcím a městům, ale také více peněz pro menší obce. Nový zákon, budou nyní schvalovat senátoři. Platit by mohl od ledna. „Proto jsme se rozhodli oslovit především levicové politiky v Senátu, aby tento zákon užitečný všem občanům, podpořili,“ říkají Jaroslav Lobkowicz a Michal Janek.

Je to velmi dobrý zákon pro řadu malých obcí. Pro ně bude znamenat výrazné zlepšení rozpočtu," říká Jaroslav Lobkowicz. Obecní samosprávy i těch nejmenších obcí už budou moci rozhodovat o tom, co je potřeba ke zlepšení života u nich v obci a nebudou muset shánět na všechny projekty dotace různě po ministerstvech. Zabráníme tím i korupci, dodal Michal Janek.

Zákon radikálně snižuje rozdíl v příjmech mezi obcemi. Dosud největší město získává z daní na jednoho obyvatele 6,5 krát více než stovky dalších menších měst a obcí. Přestože daně platí občané velkých i malých obcí stejné. Novela zaručuje, že každá obec dostane z daní minimálně 9 tisíc korun na obyvatele. Obce získají do rozpočtů navíc 12 miliard korun. Nejvíce si polepší obce s 500 až 50 tisíci obyvateli. Díky změně si obce budou moci dovolit lepší služby pro své obyvatele, získají více peněz na svůj provoz, na školy, školky, opravy i obecní investice, na podporu sportu, spolků a mimoškolní aktivity dětí. Pomůže také místním firmám, obce mohou investovat ve stovkách nových drobných zakázek.

Jako poslanci jsme tento spravedlivější princip, který přinese obcím a městům v Plzeňském kraji navíc potřebné miliony, podporovali a nově také schválili. Vyzýváme senátory ČSSD a KSČM, aby pro návrh při projednávání v Senátu zvedli ruku. My bychom to určitě udělali.

Jaroslav Lobkowicz a Michal Janek, poslanci TOP 09 za Plzeňský kraj a kandidáti do Senátu

Chcete se k výzvě přidat? Připojte svůj podpis pod petici: https://my.top09.cz/podpisove-akce/detail/8

Chcete vědět, kolik peněz dostává právě vaše obec? A kolik získá podle nového zákona? Na stránce www.obcelidem.cz naleznete víc. Rozpočtové určení daní je systém financování všech obcí a měst v České republice. Zákon a vyhláška stanovuje, podle jakého klíče se rozděluje výnos sdílených daní mezi stát, státní fondy, obce a kraje. A také říká, jak se tyto peníze dělí mezi konkrétní obce a kraje. Z některých daní, které stát vybere (DPH, z příjmů fyzických a právnických osob), dostanou obecní rozpočty nově více než 20 procent.

Eva Šafránková
krajská manažerka
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme