Ples pro Karla v Plzni: Becherovka byla společensky nepřijatelná

28. 1. 2013

V Měšťanské besedě se v sobotu po prezidentských volbách konal Ples pro Karla. Přesto, že se prezidentem stal Miloš Zeman, nikdo netruchlil. Jen místo Becherovky a slivovice dávali hosté přednost plzeňskému pivu. V Plzni totiž Karel Schwarzenberg vyhrál. Mezi hosty nechyběl poslanec Jaroslav Lobkowicz, místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, předseda Starostů a nezávislých v kraji Pavel Čížek, ale i primátor Plzně Martin Baxa či herec a režisér Antonín Procházka.

Na začátku večera na hosty plesu čekala hned dvě vystoupení taneční školy Gregoriades či barmanská a ohňová show v podání barmana roku 2009 Martina Vogeltanze. Ten pro jednoho ze šťastně vylosovaných návštěvníků také namixoval speciální "maxidrink." Celý večer pak pódium patřilo skvělému orchestru Miroslava Novotného, který roztančil Měšťanskou besedu do pozdních hodin. Vystřídali ho pak ještě plzeňská autorská dvojice Dubnička - Lahoda s písní věnovanou Karlu Schwarzenbergovi "Na Hrad, Karle!" a jako půlnoční překvapení ještě modelky butiku Chickie s přehlídkou spodního prádla Victoria´s Secret.

Připravena byla také bohatá soutěž o ceny, jejíž výtěžek putoval, tak jako každoročně, na charitativní účely. Letos se rovným dílem výtěžek rozdělil mezi klatovskou Diakonii ČCE a Odbornou, základní a mateřskou školu ve Zbůchu, která se věnuje dětem postiženým autismem. Obě instituce si odnesly z plesu částku 12 400 korun.

Všem hostům i partnerům Plesu pro Karla velice děkujeme a těšíme se opět na viděnou na 4. reprezentačním plese TOP 09 a Starostů, který se uskuteční v sobotu 15. února 2014.

Eva Šafránková
krajská manažerka

Becherovka byla společensky nepřijatelná

Mohl to být nevídaný bujarý bál na oslavu, nebo smuteční slavnost po debaklu. Do sobotní 14. hodiny se nedalo odhadnout, jak bude v Měšťanské besedě v Plzni vypadat Ples pro Karla, který uspořádala TOP 09. Tři a půl hodiny po poledni už bylo jasné, že se večer v Besedě nový prezident oslavovat nebude. Přesto se z Plesu pro Karla Schwarzenberga tryzna nestala a leckterý oblek nebo kabelku pořád ještě zdobily placky Volím Karla nebo Karel for President.

Poslanec TOP 09 Jaroslav Lobkowicz se netvářil nijak smutně. „Už nás v historii potkaly horší události, tohle zvládneme," uvažoval. Zastupitel Schwarzenbergovy strany Tomáš Jílek si chystal úvodní proslov a vyhlášení prohibice na Becherovku a slivovici, které má rád Miloš Zeman. „Oznámíme všem, že to budou dnes večer společensky nepřijatelné nápoje," prohlásil. Z cen v tombole bylo na první pohled znát, kdo ples pořádá. Uzené sele bylo z jedné strany obloženo tričky s vyobrazením Karla Schwarzenberga v jeho punkovém převleku. Velký nápis nad pódiem v sále hlásal: Ples pro Karla.

Prvním člověkem, na němž bylo hned po příchodu do Besedy znát zklamání z výsledku prezidentských voleb, byl primátor Plzně Martin Baxa. „Smutek... smutek...," kroutil zasmušile hlavou a trochu se podivoval, že jiní lidé vypadají o dost veseleji.
Vrátil jsem se z volebního štábu v Praze. Zklamání tam je, ale 45 procent není špatný výsledek. Jsem zklamaný především z toho, jaký styl kampaně vyhrál," prohlásil krajský šéf TOP 09 Marek Ženíšek.

Eva Šafránková do posledních hodin před hlasováním pracovala na pouliční kampani na podporu Schwarzenberga, a přesto se dušovala, že výsledek voleb pro ni není žádná tragédie. „Před prvním kolem jsem vůbec nepředpokládala, že pan Schwarzenberg postoupí do druhého. To byl úspěch. Výsledek je pro mě teď především zpráva o rozložení voličů v zemi," vysvětlovala. Obavy, že ples se začne měnit ve smuteční slavnost, ji netrápily. „Naopak. My nechceme smutnit. Chceme být nad věcí, nic nekončí a budeme ještě hodně energie potřebovat," smála se.
Výsledkem volby prezidenta skutečně rozzlobený muž se mezi plesovými hosty objevil, až když přišel režisér a herec Antonín Procházka. „Já jsem velmi zklamanej. Byli jsme jen malý kousek od toho, abychom měli elegantního a slušnýho prezidenta. Ale většině zřejmě imponuje jistý druh křupanství. Člověk si říkal, že po Klausovi už nemůže bejt nic horšího a už je to tu," rozčiloval se. Uvažoval o tom, že Karla Schwarzenberga potopil Jan Fischer, když podpořil Zemana. „A Schwarzenberga taky poškodila kampaň kolem Benešových dekretů, protože pořád hodně lidí slyší na tu omšelou blbost," kroutil hlavou.

Procházka tvrdil, že když se kníže dostal do druhého kola, vnímal to jako malý zázrak. „Ale tím to také skončilo. Teď jsme udělali čelem vzad a obrátili se k východu, směr Rusko," hodnotil novou situaci. A jak si vysvětloval, že ostatní účastníci plesu zklamání z voleb nedávali najevo tak jako on? „No a co mají dělat? Titanik se potápí, ale tančí se dál."

Hned na plese už lidé, kteří pomáhali s propagací Schwarzenberga, vymysleli její volné pokračování. „Dohodli jsme se, že necháme udělat nové placky. Na nich teď bude napsáno: Můj prezident je Karel," prohlásila Eva Šafránková.

Zdroj: 28.1.2013 | Mladá fronta DNES | Strana 2 | Kraj Plzeňský | Jaroslav Nedvěd

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme