Pikner: Chybí motivace pracovat ve zdravotnictví

18. 5. 2016

Udržet personál v nemocnicích Plzeňského kraje je podle zástupců TOP 09 první důležitý krok k zabránění počínající krize v regionálních zdravotnických zařízeních. Krajský místopředseda TOP 09 Richard Pikner, který je primářem v Klatovské nemocnici, je přesvědčen, že hejtmanství by mělo rychle přidat zaměstnancům nemocnic, aby jim dalo nějakou motivaci zůstat a neodcházet na lépe placené posty. Po zvýšení mezd je podle Piknera zapotřebí prosadit systémové změny vedoucí k úsporám. TOP 09 přitom navrhuje spojit krajské nemocnice do jednoho holdingu.

Zástupci TOP 09 nyní zdůrazňují, že v současné době jsou nejdůležitější investice do lidí a až na druhém místě jsou výdaje na nové přístroje a další rozvoj nemocnic.

„Situace ve zdravotnictví je vyhrocená, ale je dobře, že se téma dostává víc na veřejnost,“ uvedl Richard Pikner. Ten upozornil, že postupně dochází k výpadkům, kdy jsou omezovány některé služby a zhoršuje se dostupnost lékařské péče. Připomněl, že kvůli nedostatku personálu bylo nedávno nutné omezit provoz v nemocnici v Sušici, byl omezen provoz Domažlické nemocnice nebo nemocnice v Rokycanech. Pikner tvrdí, že ve zdravotnictví neexistuje plánování a chybí vize. „Je nutné říct, co v jakém regionu chceme mít. Ale jen se čeká, zdravotnictví není řízeno a regulováno,“ sdělil.

Pikner uvedl, že hrubý základní plat zdravotních sester se pohybuje od 14 do 26 tisíc a u lékařů od 22 do 35 tisíc korun. „Takže chybí motivace pracovat ve zdravotnictví. V Plzeňském kraji chybí 60 až 70 sester, prodlužují se čekací doby a omezuje chod oddělení,“ konstatoval Pikner. Domnívá se, že zvýšení platů zdravotníků o deset procent, které prosazuje ministerstvo zdravotnictví, nebude k personální stabilizaci stačit. Možné zdroje peněz na vyšší platy vidí Pikner například ve spojení krajských zdravotnických zařízení do jednoho celku. „To by přineslo úspory na administrativě, nákupy materiálu by byly efektivnější a pomohla by i společná personální politika. V tom je šance na přežití menších nemocnic,“ prohlásil.

Krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD) řekla, že hejtmanství plánuje vyplatit zaměstnancům krajských nemocnic zpětně od 1. ledna navýšení mezd o pět procent. Stárková tvrdí, že průměrná hrubá mzda lékaře v kraji je se všemi příplatky zhruba 68 tisíc a u sester 28 tisíc. Připouští, že někde by bylo možné lékařům přidat, ale ne skokově. „Nepřikláněla bych se plošnému navýšení o víc než deset procent ve všech nemocnicích. U zdravotních sester by navýšení o víc než deset procent bylo více žádoucí,“ sdělila. Stárková tvrdí, že vedení kraje už delší čas připravuje spojení krajských zdravotnických zařízení. „Sjednocujeme ekonomické informační systémy a pracujeme na tom, aby spojení do jednoho subjektu mělo hladký průběh a nenastaly nějaké kolapsové stavy,“ konstatovala Stárková. Ta souhlasí, že fúze krajských zdravotnických zařízení je cesta k úsporám.

Jaroslav Nedvěd

Zdroj: 18.5.2016 Mladá fronta DNES str. 14 Kraj Plzeňský

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme