Pikner: 21. srpna 1968 i Plzní duněly sovětské tanky

21. 8. 2016

Připomeňme si 21. srpna osmačtyřicáté výročí okupace naší republiky vojsky Varšavské smlouvy. Stejně jako v letech 1914-1918 a 1939-1945 naši vlastenci bojovali a umírali za svoji vlast, za demokracii a občanské hodnoty. Trvalo dalších 21 let, než jsme se svobody dočkali.

Po 21. srpnu 1968 zemřelo při střetech s vojsky okupačních armád nejméně 108 Čechů a Slováků. Okupace vedla k emigraci přibližně 300 tisíc občanů naší republiky. I v Plzni byla sovětská armáda, střílelo se a Veřejná bezpečnost nahlásila jednoho mrtvého a několik zraněných.

Dnes nám svoboda, získaná 17. listopadu 1989, přijde samozřejmá. Můžeme svobodně říkat své názory, cestovat, podnikat. Stali jsme se součástí bloku vyspělých demokracií v Evropě, součástí Evropské unie a NATO. Obě tato uskupení nám pomáhají udržet a bránit naše občanské svobody. Važme si toho. Bez silných demokratických spojenců a našeho přispění zde demokracie nebude.

Buďme hrdí Češi a Evropané, buďme demokraté! Nikdy ani na chvíli neváhejme a braňme naši demokracii a svobodu. Cesta není v izolaci od našich demokratických sousedů, ale v těsné spolupráci s nimi a zároveň v apelu na zdravý rozum a dodržování základních křesťanských a demokratických principů a hodnot.

Vzpomeňme na ty, kteří za naši svobodu bojovali a položili své životy.

MUDr. Richard Pikner, Ph. D.
kandidát na hejtmana Plzeňského kraje

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme