Ondřej Ženíšek: Rušení heren je stále jednou z našich největších priorit

1. 10. 2014

Uplynulé čtyři roky byla TOP 09 v plzeňském zastupitelstvu v opoziční roli, kde patřila mezi nejhlasitější kritiky současného vedení radnice. Do letošních komunálních voleb vstoupila s heslem Plzeň, jak má být a její vizí je Plzeň jako moderní evropské město. Podle slov Ondřeje Ženíška, kandidáta TOP 09 na primátora, vedla koalice ODS a ČSSD město poslední čtyři roky chaoticky, nekoncepčně a realizovala řešení, která neodpovídají 21. století. Topkaři naopak přicházejí s koncepcí fungujícího města, které poskytuje kvalitní veřejné služby, kde není místo pro hazard a herny.

TOP 09 udělala během posledních čtyř let v Plzni spoustu práce, je o ní slyšet, je vidět a už vás rozhodně nelze považovat za politické nováčky. Můžete přesto našim čtenářům v krátkosti prozradit, kdo je Ondřej Ženíšek?

Brzy po volbách mi bude 38 let, jsem svobodný a bezdětný. Po absolvování pedagogické fakulty v oboru francouzský jazyk a dějepis jsem devět let pracoval jako manažer ve francouzské firmě ve Stříbře. Následně jsem byl v roce 2010 zvolen uvolněným předsedou Kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně. Navíc letos v květnu jsem byl zvolen prezidentem Francouzské aliance v Plzni, kde jsem vystřídal Jaroslava Lobkowicze. Mým úkolem je nyní šířit povědomí o frankofonní kultuře na západě Čech.

Jaké jsou pro letošní rok hlavní klíčové body programu TOP 09 v Plzni?

My jsme pro letošní volby zvolili slogan „Plzeň, jak má být.“ I na různých venkovních reklamách si mohou občané všimnout toho, že naší prioritou je prosperující město bez dluhů, to znamená snížení zadluženosti Plzně, důraz klademe spíše na menší užitečné investice do infrastruktury a odmítáme různé megalomanské projekty. Zároveň bychom chtěli zbavit Plzeň heren. Další naše témata si mohou občané přečíst na našich stránkáchwww.plzenjakmabyt.cz.

Můžete srovnat v čem se liší letošní komunální volby od těch předchozích?

V letošních komunálních volbách mě překvapilo, že kandiduje větší množství subjektů. Zatím mi přijde, že celá kampaň není nějak vyhrocená. Připadá mi celkem férová. Doufám, že to vydrží až do samotných voleb.

Pro koho je to pozitivnější, spíše pro pravicové nebo levicové strany? Kam ta hnutí směřují?

Ta jednotlivá hnutí se dají podle mého názoru rozdělit do dvou skupin, buď se jedná o občanská hnutí, kde jsou lidé nespokojení s různými věcmi v Plzni. Pak jsou tady skupiny lidí, kteří odešli z různých politických stran a chtějí mít stále ještě vliv na dění v Plzni.

Podívejme se podrobněji na několik projektů, které se týkají Plzně, nyní asi nejdiskutovanější je kulturní fabrika Světovar, kde má vzniknout také městský archiv. Co na to TOP 09?

Městský archiv rozhodně Plzeň potřebuje, jinak mu skončí licence a bude se muset odstěhovat mimo Plzeň, což by byla velká škoda. TOP 09 zastává názor, že bychom měli počkat na to, zda nakonec opravdu bude přidělena dotace na stavbu multikulturní fabriky na Světovaru. Podle toho pak nové zastupitelstvo v následujícím volebním období rozhodne. Pokud dotace bude přidělena, tak jsme proto, aby se tento projekt dokončil.

Lídrů politických stran se ptáme i na spalovnu v Chotíkově, která se Plzně velmi úzce dotýká.

Projekt spalovny je již v takové fázi, že by bylo nerozumné tuto stavbu zastavit. Pokud se podaří spalovnu dostavět, tak určitě velkou částí pomůže vyřešit odpadové hospodářství v Plzni. Za takové situace jsme pro její dostavbu.

Velkým tématem TOP 09 je už delší dobu boj proti hazardu.

Tomuto tématu se věnujeme už od začátku, kdy jsme byli v roce 2010 zvoleni do zastupitelstva. Od začátku máme stejný názor na to, že existence heren v Plzni škodí. Naším cílem je tyto herny zrušit a jakýkoliv finanční přínos z těchto zařízení se městu nevyplatí, když to srovnáme s negativními sociálními jevy, které existence heren provází. Snažili jsme se několikrát na zastupitelstvu prosadit změnu vyhlášky a když jsme neuspěli, zvolili jsme formu sbírání podpisů, aby samotní občané přinutili zastupitelstvo vyhlásit referendum o hazardu. Bohužel se nám to v tak krátké době, která nám zbývala, nepodařilo. Ale pokud budeme mít vliv na dění v Plzni v následujícím volebním období, tak je to stále jedna z našich priorit.

Plzeňané neustále řeší dopravu ve městě, co se dá udělat v následujícím volebním období s dopravou? Je vůbec reálné, že někdy budou občané s kvalitou dopravy spokojeni?

Je třeba asi zdůraznit, že řidiči nebudou úplně spokojeni nikdy. Když srovnáme zácpy v Praze, kde motoristé čekají v koloně klidně hodinu a půl a jsou logicky naštvaní, tak když čekají Plzeňané půl hodiny, jsou rovněž naštvaní. Je důležité dodělat veškeré obchvaty Plzně namísto průtahů. Je třeba zaměřit se na co nejrychlejší dokončení jak Západního okruhu. Tomu může město pomoci tím, že urychlí výkupy pozemků, které jsou k tomu potřeba.

Existují v TOP 09 nějaká centrální témata pro komunální volby?

Že by bylo nařízeno něco přímo z centrály, tak to rozhodně není. Ale když jsem se seznamoval s programy v jiných městech, tak se dá říci, že se vychází z ideového základu TOP 09. Ve většině měst se snaží naši kandidáti prosadit větší transparentnost a otevřenost úřadů, rozklikávací rozpočet, aby občané věděli, co se děje s jejich penězi a v neposlední řadě je to větší kontrola veřejných zakázek.

Podívejme se na uplynulé volební období. V čem započatém by bylo dobré pokračovat, co změnit a co třeba úplně zrušit?

Pokud jde o to pokračování, tak určitě v projektu Evropského hlavního města kultury 2015. Když už jsme ten titul získali, byla by škoda to všechno promarnit, do projektu se už investovalo hodně sil i financí. To znamená rozhodně pokračovat v tomto projektu v roce 2015, aby se Plzeň stala skutečně tou světovou moderní kulturní metropolí a přilákala sem co nejvíce turistů a zároveň aby uspokojila také co nejvíce občanů Plzně. Co bychom chtěli změnit, je například razantnější přístup ke zklidnění města. Několikrát se to projednávalo na zastupitelstvu a většinou těsně tato strategie nevyšla. TOP 09 je pro rychlejší pokračování zklidnění centra města. Názorný příklad jsme nedávno viděli při zahájení provozu francouzského kolotoče na náměstí Republiky, které bylo plné lidí. Stále tam ale jezdilo kolem náměstí množství aut i autobusů. To si nemyslím, že by mělo právě patřit k Evropskému hlavnímu městu kultury. A co úplně zrušit? Teď zrovna řešíme to, že v územním plánu stále existuje problematický průtah I/20, což znamená podél Škodovky, přes řeku Mži na Lochotín. To si myslíme, že městu neprospěje a tento projekt by se měl už jednou provždy zrušit.

Jste pravicová strana, jaké vidíte možnosti v povolební spolupráci s dalšími subjekty, které se dostanou do městského zastupitelstva, kam by se měla na základě dostupných volebních průzkumů dostat i TOP 09? Máte vyhlédnutého nějakého spojence?

Je to samozřejmě i pro nás veliká otázka, kde z těch 17 stran a uskupení ve volbách v Plzni uspěje. Dopředu se dá říci asi to jediné, že jsme pro spolupráci s jakoukoliv demokratickou stranou a hnutím. Odpadá z toho KSČM a Dělnická strana. Jinak s ostatními máme vztahy standardní, ale nemáme mezi nimi nějaké jasné preference.

Autor: Richard Beneš, zdroj: http://regionpodlupou.cz/…riorit.xhtml

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme