Obvodu musí být vidět i do kuchyně

10. 9. 2014
Do restaurace většinou chodíme jen tam, kde víme, že kvalita jídla i obsluhy odpovídají ceně. S veřejnými službami by to mělo být stejné. Kde však občan najde „jídelní lístek“ s cenami služeb, které nám občanům obvod poskytuje? A jedná se opravdu o služby v nejlepším poměru kvalita/cena?
Protože TOP 09 se chová jako dobrý hospodář a chce, aby veřejná správa byla maximálně transparentní, snaží se již několik let prostřednictvím svého poslance Jana Farského prosadit zákon, který by umožnil nahlédnout všem úřadům pod pokličku. Tzv. zákon o Registru smluv je založen na myšlence, že platná je pouze ta smlouva, která je zveřejněna. Smyslem opatření je koncentrovat všechny informace na internetu tak, aby si každý mohl na jednom místě dohledat všechny výdaje. Registr smluv vylučuje nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky, omezuje korupci a zefektivňuje veřejnou správu. Praxe ukazuje, že zveřejněním smluv se veřejné zakázky zlevňuje až o desítky procent. Je to nejlepší obrana proti předraženým zakázkám nebo nevýhodným prodejům majetku. Obdobný projekt funguje na Slovensku od ledna 2011 a odhalil již množství nevýhodných nebo zcela nesmyslných nákupů. Pokud zákon, který jde v nejbližší době v poslanecké sněmovně do druhého čtení, projde, budete si moci sami na internetu ověřit, kolik obvod zaplatil za tu kterou veřejnou zakázku ve vašem okolí.

 

Již v tomto volební období TOP 09 prosadila, že náš obvod jako první ve městě zveřejňuje zápisy z jednání výborů zastupitelstva na internetu. Do budoucna pak chceme prosadit přímou komunikaci o veřejných investicích přímo s vámi - občany obvody formou tzv. veřejného projednávání. Veřejné projednávání spočívá v tom, že  se diskutuje ještě před zadáním projektu. Zajímá nás váš názor na to, jak by mělo vypadat okolí vašeho bydliště, které spravuje obvod, jako jsou veřejná prostranství a komunikace, vnitrobloky či zeleň tak, aby se vám v obvodě dobře bydlelo. Chceme s vámi proto vést opravdovou diskusi při přípravě koncepcí obvodu. Chceme Vám dát jistotu, že se do ní můžete zapojit ve chvíli, kdy opravdu o něco jde.  Nechceme, abyste se obávali, co vás od politiků čeká za nepříjemné investiční překvapení, do které již nebudete moci mluvit.

 

My politici jsme pouze dočasnými správci občany svěřeného majetku, a občané mají právo o správě svého majetku vědět. Stručně řečeno: obvodu zkrátka musí být vidět do kuchyně a to přímo pod pokličku.

Eva Šafránková, zastupitelka MO Plzeň 3 (TOP 09)

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme