Kříž: Další úpravy Mercandinových sadů proběhnou v létě

23. 5. 2016

Během léta začne v Mercandinových sadech v Klatovech druhá etapa úprav

Během letních měsíců se hlavní část velkého parku v Klatovech promění. Naplánována je druhá etapa úprav, která se zaměří především na část před kolonádou.
„Druhá etapa začne během léta a hotova bude do 28. září, kdy bude slavnostně představena. V této chvíli je vypsáno výběrové řízení a dokončuje se dokumentace k žádosti o stavební povolení,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust.
Během úprav před kolonádou vznikne oválný prostor, kde bude kvalitní trávník, na kterém bude možné pobývat. Součástí projektu je i osvětlení, průjezd cyklostezkou přes Mercandinovy sady a opravy cest. V rámci druhé etapy bude udělán také přívod vody do rybníka, kde by měla být instalována jakási tryskající fontánka, která rybník oživí.
Co se týká rybníka, byl řešen také únik vody, který byl v minulém roce značný. Bylo nutné vodu dopouštět. „Nyní se únik vody stabilizoval. Udělali jsme výspravu hráze, kdy byla použita kombinace popel a piliny, která měla ucpat drobné úniky, které tam byly. Dohodli jsme se, že pod patou hráze uděláme rýhu, která bude sloužit jako monitorovací.
Myslíme si, že už ale voda unikat nebude. V případě nutnosti budeme dopouštět z Drnového potoka,“ sdělil Chroust.
V současné době je stav rybníka nižší, protože musel být vypuštěn z technických důvodů rybník Čedík, který je nad ním v parku. „Až se doplní kaskáda, doplní se stav rybníka v Mercandinových sadech. Bohužel je celkově málo vody, v povodí jsou průtoky na hranici 50% běžného stavu, který by protékat měl. Čedík natéká už měsíc. V zimě, kdy byl průtok větší, byl rybník v parku plný,“ podotkl starosta Klatov Rudolf Salvetr.

„Při normálním průtoku by žádný problém nastat neměl. Pokud nastane kombinace se suchým létem jako byla vloni, potíže budou a nejen na tomto rybníce,“ doplnil Salvetr.
Náklady na druhou etapu budou cca 12,5 milionu korun. Město počítá s dotací, ale je připraveno akci financovat i v rámci svého rozpočtu.
Většina Klatovanů návštěvu parku spojuje i s občerstvením v tamní Kolonádě.
Ta však je nyní zavřena. Zoufat ale nemusejí.
Kolonáda by měla být otevřena během června. Má ji nový majitel, který nyní vše chystá,“ řekl druhý místostarosta Klatov Martin Kříž.
V rámci druhé etapy nezapomenou ani na děti. Bude vybudováno i malé dětské hřiště, což rodiče uvítají. Některé ale mrzí, že zmizí kašna u kolonády. „Líbila se mi tam. Děti se u ní vyřádily. Možná mohlo město vymyslet něco, jak ji zachovat nebo zprovoznit. Je to škoda, protože tam bude chybět,“ postěžovala si Ilona Třísková z Klatov.

DANIELA LOUDOVÁ

Zdroj: 23.5.2016, Klatovský deník, str. 01, Titulní strana

Štítky
Osobnosti: Martin Kříž
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme