Koalice TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj získala bronz

10. 9. 2012

Ve studentských krajských volbách kandidátka TOP 09 a STAN získala třetí místo a pomyslný bronz, ale mezi parlamentními stranami byla nejúspěšnější. V Plzeňském kraji by ji volilo 12,7 % žáků středních škol.

Ve volbách nanečisto, které pořádala společnost Člověk v tísni, se 6. září 2012 hlasovalo 1298 středoškoláků z deseti škol v kraji. Volby byly pro školy i studenty dobrovolné. Vítězem se stala Pirátská strana, na druhém místě skončila Dělnická strana sociální spravedlnosti. TOP 09 s Starostové ale získaly body u studentů jako nejlepší parlamentní strana, všechny "velké" politické strany u středoškoláků zcela propadly. Česká strana sociálně demokratická by získala 7.9 %, Komunistická strana Čech a Moravy 6.5 % a Občanská demokratická strana jen 6.4 % .Věci veřejné nezískaly ani jediné procento hlasů.

Výsledky studentských voleb, kdy TOP 09 a Starostové získaly největší podporu ze všech parlamentních stran, potvrzují to, že se snažíme o opravdovou změnu zaběhlých vztahů a poměrů v našem kraji. Nedáváme populistické sliby, zajímá nás, co si lidé myslí a chceme s nimi o tom mluvit. Nejen před volbami, ale už při přípravě koncepcí, ne až když je pozdě a musí se podepisovat petice. Prioritou je pro nás školství a v něm studenti a učitelé. Jejich názory. Ve zdravotnictví a sociálních službách nás zajímá pacient, klient. Jeho přáním a potřebám se musí přizpůsobovat zdravotní a sociální systém. Ne naopak,“ říká Pavel Čížek, kandidát na hejtmana za TOP 09 a STAN v Plzeňském kraji.

Výsledky studentských voleb z pohledu TOP 09 a Starostů mě velice těší. Mladí lidé mají a vždy budou mít naši velkou podporu. V našem programu klademe velký důraz na kvalitní vzdělávání a naší prioritou je rozpočtová odpovědnost. Odmítáme zadlužování na úkor budoucích generací. Co mě však především jako politologa příliš netěší, jsou relativně velké sympatie mladých lidí k Dělnické straně sociální spravedlnosti,” říká místopředseda TOP 09 a dvojka krajské kandidátky Marek Ženíšek.

Eva Šafránková
krajská manažerka