Jiří Pospíšil: EU je naše rodina

22. 6. 2016

Jak byste prognózoval čtvrteční referendum o vystoupení či zůstání Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii?

Nyní podle mého názoru nelze přesně říci, jak referendum dopadne, protože každý výzkum se od sebe velmi liší. Před několika dny “byly na stole“ výzkumy, které říkaly, že odpůrci setrvání Británie v EU vedou o deset procent, nyní je tu zase výzkum, kde vedou příznivci Evropské unie. Je evidentní, že výsledek bude velmi těsný. To je jediné, co lze říci. Já sám o sobě nejsem příznivec brexitu, myslím, že odchod Británie oslabí EU na mezinárodním poli.

Pro nás jako Českou republiku to také není dobré z toho důvodu, že Británie byla naším tradičním spojencem v umírněné racionální evropské politice. Odchodem Británie by došlo k tomu, že EU bude výrazně mezinárodně oslabena, a je otázka, zda její případný odchod by neměl dominový efekt - že by o podobná referenda začaly usilovat některé politické strany v některých jiných členských státech EU. Říkám na rovinu, že kritizuji mnoho věcí v Evropské unii, hodně se mi tam toho nelíbí, ale pro mě je EU přirozeným partnerem a “rodinou“ pro Českou republiku a Brusel je záruka, že vliv Východu a Ruska zde nebude dále posilovat. Z geopolitického důvodu jsem pro to, aby Evropská unie zde byla, byla dostatečně stabilní a silná.

Nastává určitá panika, lidé ze střední a východní Evropy, kteří pracují ve Velké Británii, by v případě jejího odchodu z EU měli situaci podstatně složitější. Co si o tom myslíte?

Dnes mnoho lidí ze střední Evropy pracuje ve Velké Británii, hodně mladých lidí tam také studuje. Ve chvíli, když se Spojené království rozhodne odejít z EU, je otázka, jak by se nastavila budoucí spolupráce mezi EU a Velkou Británií. Je možné, že by možnost volného pohybu osob a práce byla omezena nebo úplně zrušena. Nebo by se bilaterální smlouva v nějaké podobě zachovala. Dnes tedy nelze říci výsledek ani to, jak by se v případě odchodu země nastavily smluvní vztahy mezi Británií a Evropskou unií, zda by některé svobody pohybu osob, služeb, kapitálu, zboží, zda by z toho něco zůstalo zachováno anebo by se Británie izolovala a řekla, že na svém území nechce občany EU, kteří by tam mohli volně pracovat. To dnes nelze předjímat. Ale určité nebezpečí existuje.

Velká Británie by pravděpodobně ráda zůstala v jednotném evropském hospodářském prostoru...

Pokud by odešla z EU, je v zájmu jí samé i Bruselu maximálně uchovat svazky, které zajišťují společný vnitřní trh, tedy alespoň uchovat základní elementy vnitřního společného trhu, protože to je ekonomicky pro Británii výhodné. Zpřetrhat ekonomické svazky s EU jistě výhodné není. Pak může nastat situace, kterou predikují někteří ekonomové a významné ekonomické instituce, že by mohlo dojít k recesi nebo oslabení britské ekonomiky a zpomalení tempa růstu.

Cítíte jako europoslanec při setkáváních a jednáních až třeba protibritské nálady? Třeba i skrytou pohrůžku - když vystoupíte, my vás ztrestáme?

To úplně ne, ale na druhou stranu mne překvapují někteří kolegové, kteří víceméně situaci vnímají tak, že když Britové chtějí odejít, tak ať si jdou. Takováto reakce mi připadá poněkud krátkozraká, protože poškodí jak EU, tak Velkou Británii. A zdůrazňuji, ekonomická čísla a ekonomické dopady nejsou pro mne tak důležité. Více se obávám geopolitického dopadu, který bude mít brexit na postavení EU.

Říkal jste, že by mohlo dojít k tomu, že po vzoru Velké Británie by mohly odejít další státy. Hovoří se, že by šlo spíše o ty ze západní Evropy, nikoliv východní - třeba Švédsko nebo Finsko...

Nelze předjímat, sám vidíte, že ve většině zemí EU posilují strany, které se stavějí kriticky až negativně k evropské integraci - podívejme se třeba na poslední prezidentské volby, v Rakousku téměř uspěl kandidát populistické strany, která má velmi rezervovaný vztah k Evropské unii. Takže nelze říci, kdo by byl dalším adeptem, ale jsem přesvědčen, že by odstředivé tendence v rámci Unie určitě posílily.

Do Unie by rády vstoupily třeba některé balkánské státy. Je to v této době, kdy se rozhoduje o brexitu, taktické hovořit o dalším rozšiřování Unie?

Já nejsem příznivcem rychlého rozšiřování EU. Unie je objektivně v krizi, měli bychom racionálně, s chladnou hlavou se pokusit udržet to co je, ani bych dále neposiloval integraci. Nejsem ani příznivec přijímání dalších směrnic, myslím si, že to v této chvíli nemá smysl a měli bychom se zaměřit na řešení uprchlické krize, na aktuální problémy Evropské unie, a nikoliv Evropu rozšiřovat územně, ať již přijímáním dalších členů nebo tím, že bychom přenášeli další pravomoci na Brusel. A zdůrazňuji, nejsem pro federalizaci EU. Moje obhajoba Evropské unie je v tom, že členství v ní je v zájmu České republiky.

A co se týká eura, nemáme asi kam spěchat, že?

V tom mám poněkud rozdílný pohled proti “Topce“, která dlouhodobě euro více podporuje. Já říkám, že mám na problém jiný názor, že není kam spěchat. Ve chvíli, kdy EU je na rozcestí, uvidíme, jak se integrace bude dál vyvíjet, a není třeba přijímat euro. Česká koruna je stabilní, nejsou žádné predikce, že by její stabilita měla být v budoucnosti nějak ohrožena, takže k tomu není důvod a pro občany rychlé zavedení eura nějaké velké výhody nepřináší.

Václav Fiala

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz, 20.6. 2016

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme