Fluxa: Jiráskovo náměstí se promění. Přípravy začnou již letos

22. 10. 2015

Obvod Slovany uspěl s projektem u Nadace Proměny, na revitalizaci náměstí tak získá grant až do výše 25 milionů korun. Přípravy začnou ještě letos.

Sto let staré Jiráskovo náměstí v Plzni je významným prostorem městské čtvrti Slovany. Už od devadesátých let ale čeká na rekonstrukci. V roce 2002 na opravy téměř došlo, nakonec ale šly potřebné peníze na odstranění povodňových škod. Před čtyřmi lety usilovala radnice obvodu o dotaci z nadačního fondu Proměny, jenže neuspěla. Teď se jí to podařilo. Získá grant až do výše 25 milionů korun a příprava obnovy náměstí začne ještě letos.

Prostor Jiráskova náměstí čeká hned několik zásadních proměn. Upravit by se měla oblast před kostelem, která byla léta bez jakéhokoliv zásahu nebo rekonstrukce. Další velkou změnou má být také otevření podstatné části klášterní zahrady pro veřejnost. Ta je v majetku Dominikánů a v současnosti je zcela nepřístupná. Je potřeba jim poděkovat za vstřícnost a že byli ochotni nabídnout obvodu a městu možnost, že se lidé budou moci podívat do té zahrady a využívat ji pro relaxaci, četbu prakticky celoročně. Předpokládáme, že tam bude nějaký provozní řád. Zahrada by neměla být otevřena třeba v noci, ale přes den by měla být normálně přístupná a myslím, že by to mohl být jeden z dalších klenotů tady u nás na Slovanech," uvedl místostarosta městského obvodu Plzeň-Slovany Jan Fluxa.

Novou podobu Jiráskova náměstí ovlivní i místní obyvatelé. Náměstí by se tak mělo stát odpočinkovou zónou. Na celý prostor, tedy část před kostelem, část klášterní zahrady, bývalou trolejbusovou točnu a přilehlé komunikace chce město příští rok vypsat architektonickou soutěž. Ta by měla stanovit, co přesně bude potřeba v rámci rekonstrukce vyměnit, jestli tam vznikne nějaký vodní prvek a jestli se budou případně kácet i nějaké stromy. Podněty k úpravám vzešly přímo z řad místních obyvatel, město je totiž přizvalo ke spolupráci při přípravě samotného projektu. „Uspořádali jsme široké dotazníkové šetření, sešlo se nám přes 300 vyplněných dotazníků. Uspořádali jsme dvě veřejná setkání nebo workshopy, kde lidé sami navrhovali, co by si na tom náměstí představovali, jak by ho chtěli využívat a ty informace, které jsme tam získali, tak předpokládám, že budou sloužit hlavně pro zadání té architektonické soutěže," vysvětlil Jan Fluxa.

Právě přeměna plzeňského Jiráskova náměstí na klidovou zónu byla jedním z podnětů, které lidé podali. Požadovali také řešení parkovacích ploch a zrušení dvojice komunikací, které protínají náměstí v prostoru před kostelem, zájem pak místní projevili i o vytvoření ucelené zelené plochy. Jestli budou ve výsledné podobě náměstí tyto podněty zohledněny nebo ne, určí až architektonická soutěž. Celkové náklady na revitalizaci prostoru se odhadují na 75 milionů korun. Třetinu zaplatí grant, o zbytek se podělí obvod Slovany a město Plzeň. Opravy začnou na přelomu let 2017 a 2018. O budoucí podobě sto let starého Jiráskova náměstí v Plzni mohou rozhodnout sami občané.

 

Monika Zettlová

Zdroj: ČRo - plzen.cz, 21. 10. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme