Fluxa: Jiráskovo náměstí má šanci na zásadní zkrášlovací kúru

10. 3. 2015

K chystané proměně dává podněty veřejnost, lidé tu chtějí park a ne auta před kostelem

Plzeň – Jiráskovo náměstí v Plzni na Slovanech má příležitost k příjemné proměně. Radnice na Slovanech totiž bude usilovat o dotaci na jeho rekonstrukci, která má stát více než 38 milionů korun. Pokud uspěje, může dostat z Nadace Proměny příspěvek až 25 milionů korun.

Podle zastupitele Slovan a náměstka primátora Petra Náhlíka (KDU­ČSL) usiluje druhý městský obvod o rekonstrukci Jiráskova náměstí dlouhodobě, už od roku 2002. Stavba již byla tehdy připravena k realizaci, jenže připravené peníze pak byly použity na odstranění následků povodní. Pokud se nyní podaří dotaci získat, rekonstrukce by začala v roce 2018. „Žádost je třeba podat do konce března letošního roku, pak se budou jednotlivé návrhy posuzovat. Finální verdikt o tom, zda peníze dostaneme, padne v říjnu,“ potvrdil místostarosta Slovan Jan Fluxa (TOP09).

Do příští možné podoby náměstí už promluvila i veřejnost, a to prostřednictvím iniciativy Pěstuj prostor a také přes dotazníky. „Máme nápady, podněty i připomínky občanů k příští podobě Jiráskova náměstí,“ potvrdil Fluxa.

Například místo komunikací před kostelem Panny Marie Růžencové chtějí lidé spíše pěší zóny s vjezdem jen pro svatby.

Základem má být rozhodně park se vzrostlými kaštany a dalšími stromy a možná by se mohla více zpřístupnit veřejnosti i klášterní zahrada dominikánů. „Je to otázkou dalších dohod, do debat a představ o rekonstrukci náměstí jsme zapojili i dominikánský klášter a Masarykovu základní školu,“ dodal Fluxa. Podněty budou podkladem pro budoucí architektonickou soutěž.

10.3.2015 Plzeňský deník str. 04 Plzeňsko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme