Fluxa: Jiráskovo náměstí má šanci na výhru

16. 9. 2015

Jiráskovo náměstí na Slovanech má velkou šanci získat až 25 milionovou dotaci určenou pro jeho obnovu.

Právě přeměna plzeňského Jiráskova náměstí i s tamní klášterní zahradou dominikánů a také nový park u Cidliny v Jičíně se totiž probojovaly do finále o grant na proměnu veřejného prostoru v Nadaci proměny. Vítěz bude známý během letošního října.

Grantovou výzvu, kterou nadace vyhlásila na konci loňského roku, využilo 33 radnic z celé ČR. V červnu postoupily do druhého kola hodnocení čtyři projekty a koncem srpna byla vybrána dvě města k postupu do závěrečného kola: Jičín a Plzeň. „Projekt pojedeme obhajovat koncem září. Věříme, že uspějeme,“ potvrdil místostarosta Slovan Jan Fluxa (TOP 09). Slovanská radnice spolupracuje ve snaze o přeměnu jednoho z posledních neopravených náměstí s neziskovou organizací Pěstuj prostor a zásadní slovo dostávají ve veřejných debatách o příští podobě Plzeňané.

Co všechno by se mohlo na Jiráskově náměstí změnit? Především by se po dohodě s dominikány zpřístupnila klášterní zahrada u kostela Panny Marie Růžencové. Před ním by měl vzniknout dlážděný prostor například pro svatby, nejspíš by se zrušila silniční spojka rozdělující park. Ten by měla oživit fontána nebo jiný vodní prvek.

více info na www.pestujprostor.plzne.cz

Nadace Proměny:

Je soukromá nezisková organizace, která se zasazuje o rozvoj prostředí měst v ČR. • Letos se do finále o 25milionový grant probojovala Plzeň s přeměnou Jiráskova náměstí. Ve finále je Plzeň s městem Jičín a jeho projektem nového parku.

O tom, které z těchto měst vyhraje, se rozhodne v říjnu.

Zásadní podíl na přípravě obnovy Jiráskova náměstí má nezisková organizace Pěstuj prostor a veřejnost, která se k obnově a nové podobě náměstí vyjadřovala.

Dana Veselá

zdroj: Plzeňský deník str. 02 Plzeňsko