Co bude s chudou Plzní?

27. 9. 2011

Hysterie v ODS nad návrhem novely rozpočtového určení daní z dílny Ministerstva financí je pochopitelná. A to i přesto, že pro Plzeňský kraj to bude v nejhorším případě při vhodně zpracovaném rozpočtu a umírněnosti znamenat asi jen to, že v jeho metropoli se během ekonomické krize nebude stavět nové divadlo, rekonstruovat fotbalový stadion, (ve kterém se navíc nedá hrát liga mistrů, ale jen její předkola) či nebude další parkovací dům na Rychtářce, ve kterém stejně mnoho lidí neparkuje a nebudou se stavět další megalomanské, drahé a navíc nekvalitní sportovní areály typu Škodaland na borské přehradě.

TOP 09 upozorňovala již delší dobu na fakt, že podstata novely zákona o rozpočtovém určení daní je zakotvena v koaliční smlouvě vládní koalice ČR a ptala se, zda je na to koalice ODS a ČSSD v Plzni připravena. Bez ohledu na tuto skutečnost byly investice schvalovány bez omezení. Plzeňská TOP 09 s ministrem financí Kalouskem jednala a stále intenzivně jedná. Výsledkem by měla být alespoň možnost prodloužit překlenovací období pro Plzeň až na dobu šesti let.

Nyní, po probuzení čtyř primátorů, navrhuje ODS nakonec vskutku „férové“ řešení – malým dát, jak se slíbilo a čtyřem V.I.P. městům nechat to, co dosud mají. Přičemž hlavním argumentem má být to, že Plzeň zajišťuje mnoho služeb i pro obce v celém kraji. ODS ale asi neví, že právě proto je na tom v návrhu oproti ostatním na hlavu třikrát lépe než ostatních šest tisíc obcí a 80 procent populace ČR, která v nich žije. My jen navrhujeme, aby na tom nebyla 4.5krát výhodněji, než tomu bylo doposud, což postrádalo ve srovnání s ostatními městy jakýkoliv racionální základ. Argument ODS, že TOP 09 chce návrhem rozdělovat společnost a staví proti sobě menší obce proti větším, nemůže snad být ani myšlen vážně. Být obyvatelem Liberce či Českých Budějovic, tak bych se pravděpodobně cítil dotčený, když by mě ODS zařadila oproti občanům Plzně do kategorie „maloměšťáků“.

Z pohledu Plzně a jejích představitelů je pochopitelné a legitimní bojovat o to, aby město nepřišlo o část rozpočtu. Měly by se ale přitom používat férové argumenty a ne demagogie. ODS i ČSSD potvrzují, proč šly do velké koalice a začíná jim asi docházet, že bez oné miliardy, o kterou město přijde, by setrvání v tomto svazku z mnoha důvodů přestávalo dávat smysl.

Zdroj: http://zenisek.blog.idnes.cz/

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme