Pikner: Návrh na nerovné zdanění zaměstnanců z dílny ČSSD je nehoráznost

21. 2. 2017

ČSSD prosazuje nerovné danění zaměstnanců. Navrhuje 4 daňová pásma podle příjmů. Slibuje, že lidé s platem do 20 tisíc korun si přilepší o 600 až 800 korun, lidé s platem okolo třiceti tisíc o 1200 korun. Naproti tomu podle odhadu dotázaných expertů si lidé s hrubým příjmem těsně nad 40 tisíc pohorší o nejméně pět tisíc a s hrubým příjmem těsně nad hranicí 50 tisíc dokonce o víc než 10 tisíc korun.

Tento návrh považuji za nehoráznost, lidem s nižšími příjmy nijak významně nepolepší a těm s vyššími příjmy významně ublíží.
Místo toho, aby daňová reforma vedla ke snížení celkových nákladů na zaměstnance, což by umožnilo navýšení platů všem mnohem významněji.

Ano, ČSSD jasně dává na vědomí: „Vy se středními a vyššími příjmy jste pro nás nežádoucí.“ Toto opatření tvrdě zasáhne střední třídu, kterou by stát měl naopak podporovat.

Vize TOP 09 do roku 2030 má jako jednu ze svých priorit právě stabilitu a rozvoj střední třídy a snížení daňové zátěže v oblasti přímých odvodů. Silná, vzdělaná, dobře situovaná a početná střední třída je hlavním garantem liberální demokracie a svobodné společnosti. Její příslušníci se převážně cítí jako správci rodinného majetku, mají motiv předávat ho příštím generacím, a tak zásadním způsobem přispívají k rozvoji a bohatnutí společnosti. Je navíc zdrojem největšího počtu pracovních míst, a nese proto ve společnosti velkou sociální odpovědnost.

Zřejmě jde jen o další předvolební slib, jak nalákat voliče KSČM. Od té bych však tento návrh očekával spíše.
Výsledkem totiž není „bohatým beru a chudým dávám“, ale pracovitým beru více a nízkopříjmovým dám málo.

MUDr. Richard Pikner, Ph.D.

zastupitel Plzeňského kraje za TOP 09

Osobnosti: Richard Pikner