Prvního semináře Evropské unie žen se zúčastnila i Magda Vašáryová

5. 6. 2014

 

 

Češky organizované v Evropské unii žen si pro svůj první seminář zvolily téma „Politická kultura a role žen v politice“. Na setkání určeném političkám, angažovaným ženám a zájemcům o politické dění vystoupila také poslankyně slovenské Národní rady Magda Vášáryová.

V České republice nedávno vznikla Evropská unie žen. Tato nadstranická organizace bude v rámci konzervativní politiky prosazovat zejména rodinná témata a sociální politiku. Chce oceňovat mateřství a podpořit význam rodiny a péče o ni ve společnosti.

 „Ženy přináší změnu, jiný úhel pohledu, jiné zkušenosti. Což je společnosti, která si to uvědomí, velmi ku prospěchu,“ uvedla předsedkyně české EUŽ Jana Spekhorstová.

Jsme si jisté, že důležitá evropská témata spojená s mezigenerační péčí, zdravím populace, či nízkou porodností jsou právě ta témata, o nichž ve velké míře rozhodují ženy,“ řekla účastnice konference poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

Pardubický kraj v EUŽ zastupuje Vladislava Michalová, která se stala její místopředsedkyní a byla i jednou ze zakládajících členek. “Bylo mi ctí být na konferenci pozvána takovou osobností, jakou je paní Vašáryová. Velice si vážím jejího pohledu na ženy v politice a na politickou kulturu jako takovou,“ uvedla místopředsedkyně krajské organizace TOP 09 v Pardubickém kraji.

Po celé Evropě existuje 20 poboček mezinárodní organizace Evropské unie žen, jejímž cílem je podpora konzervativních hodnot. Největší je v Německu, kde tuto iniciativu zaštiťuje kancléřka Angela Merkelová.

První seminář nově vzniklé Unie se uskutečnil v Brně 30. května. Svou činnost EUŽ v Česku zahájila seminářem na téma „Politická kultura a role žen v politice“. Magda Vášaryová na něm vyzdvihla důležitost ženské solidarity jako tmelu pro prosazování společných zájmů. Prof. Jiří Vácha hovořil o historických milnících, které ovlivnily filosofii a ideologii Evropy a Doc. Anna Putnová zdůrazňovala nutnost oceňovat mateřství a péči o rodinu stejně jako profesní úspěšnost. 

Semináře se zúčastnilo přes 30 žen a také několik mužů. Účastníci se shodli na tom, že se akce vydařila. Česká společnost potřebuje k formování svých postojů také konzervativní pohled na rodinu a pozici žen.

Plány do budoucna představila Jana Spekhorstová, předsedkyně EUŽ: „Budeme se zabývat především sociální a rodinnou politikou, konkrétní program máme až do konce roku 2015“. 

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme