Pernštýnské náměstí se promění v TOP kino

zahájení volební kampaně

10. 9. 2012

Pardubáci v pátek uvidí novou digitalizovanou podobu nejvýznamnějšího českého filmu všech dob. Markéta Lazarová Františka Vláčila odstartuje předvolební boje o Kraj.

 

Karlovy Vary a Praha. Zatím jen dvě města se mohou pochlubit, že už zažila projekci zcela nové verze legendárního snímku, který filmoví kritici zvolili nejlepším českým filmem všech dob. Tento pátek se k nim připojí i Pardubice. Svoji východočeskou premiéru si tu odbude digitalizovaná podoba slavné balady režiséra Františka Vláčila Markéta Lazarová. A aby toho nebylo málo, půjde o jedinečné promítání přímo v samém centru města. Kulisou emotivnímu příběhu z dob dávno minulých, který fascinuje diváky už víc jak čtyřicet let, tak tentokrát bude jedinečné panorama Pernštýnského náměstí.

 

Syrová historická freska, která evokuje středověk v jeho zemitosti, krutosti i poetice, film, který je především silnou osobní vizí Františka Vláčila a dalece přesahuje všechny ostatní, právem patří do zlatého fondu české kinematografie. Bohužel filmový pás od doby svého vzniku v roce 1967 utrpěl vinou nešetrné manipulace a skladování po trezorech mnoho šrámů, a tak se se snímkem v minulosti lidé příliš nesetkávali. Za lepší osud tohoto díla bojovala před lety dokonce petice. I proto se právě Markéta Lazarová stala prvním kusem z filmového archivu, který se dočkal digitální obnovy. Diváci se tak konečně mohou těšit nejen z větší kvality obrazu, ale také z častějšího uvádění snímku v kinech a na nejrůznějších festivalech v Čechách i v zahraničí.

 

Exkluzivní pardubická projekce pod širým nebem, která bude pro všechny přístupná zdarma, začne v sedm hodin večer. Zrestaurovaný film přijede na východ Čech osobně uvést ministryně kultury Alena Hanáková.

 

Nevšední akce navíc zahájí předvolební kampaně Koalice TOP 09 a Starostové v Pardubicích. Mezi čestnými hosty se objeví třeba poslanec Václav Cempírek nebo lídr pardubické kandidátky TOP 09 pro krajské volby Jaroslav Zedník.

 

Na rozdíl od konkurenčních politických stran, které lákají voliče na kýčovité estrády, vsadila „Topka“ na skutečné top umění. Laciné balónky, pivo a guláš zdarma, vyměnila za opravdový klenot české kinematografie. Místo plamenných projevů na návštěvníky Pernštýnského náměstí čeká nevšední zážitek z hvězdného filmu, navíc zhlédnutého pod romantickou hvězdnou oblohou.

 

Ovšem biograf, to není jen poklidné sledování „oživlých obrázků,“ ale také setkání a setkávání se. Všem voličům se tak nabízí jedinečná možnost osobního setkání s lidmi, kteří je v příštích čtyřech letech chtějí zastupovat na radnici Pardubického kraje.

 

V přátelské atmosféře, dalece vzdálené běžným politickým agitkám, chce během pátečního večera Koalice TOP 09 a Starostové představit hlavní priority svého programu. Ten stojí především na snaze o transparentní kraj, zlepšení situace ve zdravotnictví a v dopravě. Mezi cíle s nimiž jde koalice do voleb je snaha zpřísnit výběrová řízení na veřejné zakázky, zveřejnit seznam plánovaných investičních akcí, urychlit přípravu výstavby silnice R35 a podpořit obchvaty obcí, vytvořit plán údržby silnic druhých a třetích tříd nebo udržet dostupnost zdravotnické záchranné služby.

Velkým přáním všech kandidátů TOP 09 také je, aby nemocnice v Pardubickém kraji neřídili politici, ale skuteční odborníci.

Ondřej Müller, krajský manažer
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme