Jiří Skalický: Chceme pomoci drobným podnikatelům

Poslanci TOP 09 předložili novelu zákona o elektronické evidenci tržeb

13. 6. 2016

Hotely a restaurace budou muset od prosince elektronicky evidovat tržby, ostatní maloobchodní a velkoobchodní firmy od března příštího roku. Už schvalování tohoto zákona vyvolávalo bouřlivé diskuze a ani po přijetí zákona s ním mnozí nesouhlasí. TOP 09 je přesvědčená, že povinnost elektronické evidence tržeb je především pro malé a střední podnikatele likvidační. Proto poslanci TOP 09 teď do sněmovny předložili návrh novely zákona, která od povinnosti elektronické evidence tržeb osvobodí malé podnikatele.

Novela se týká podnikatelů, jejichž příjmy nepřesahují jeden milion korun ročně, tedy těch, kteří neplatí DPH. Je mezi nimi mnoho živnostníků, kteří podnikají jen sezonně nebo si vydělají pouze pár tisíc korun měsíčně. Finanční a administrativní nákladnost elektronické evidence tržeb by pro ně mohla znamenat konec. Svou ruku pro novelu zákona proto zvedl i poslanec Jiří Skalický. „Mluvíme třeba o vesnických hospodách, malých kadeřnictvích nebo třeba i farmářských trzích. Reálně hrozí nejen to, že mnozí živnostníci svou živnost zavřou, ale my jako uživatelé můžeme přijít o celou řadu kvalitních služeb, upozorňuje Jiří Skalický s tím, že jeden z argumentů TOP 09 je i fakt, že u těchto drobných podnikatelů je riziko daňových úniků zcela zanedbatelné v porovnání s úniky daní u velkých společností.

Velikost šedé ekonomiky je v České republice odhadována na 600 miliard korun ročně, což odpovídá asi 15% hrubého domácího produktu (HDP). To je lepší průměr evropské osmadvacítky. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu byla míra daňových úniků (z DPH) ve výši 105 miliard korun. „Ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu vyplývá, že pouze 7% z výše uvedené částky se týká malých podnikatelů, živnostníků apod.,“ upozorňoval už na podzim loňského roku Jiří Skalický. „Zavedení elektronické evidence tržeb je podle mého názoru nadbytečné a neefektivní. Vydané veřejné prostředky budou příliš vysoké v porovnání s jejich užitkem. Velkými finančními prostředky řešíme jen nepatrnou část šedé ekonomiky. Jsem přesvědčen, že bychom měli hledat efektivnější cestu a zaměřit se na podstatně závažnější a větší daňové úniky než takto znepříjemňovat život tisícům drobných živnostníků,“ je stále přesvědčen poslanec Jiří Skalický.  

 

Ondřej Müller

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme