Jaroslav Zedník u Moravce – politika je zodpovědná služba

11. 9. 2012

Byl klidný, hovořil plynule a k věci, oponoval levici i Václavu Moravcovi, nabízel konkrétní řešení. Takový byl Jaroslav Zedník ve studiu speciálu Otázek Václava Moravce v pardubickém Ideonu.

I redaktoři deníků zhodnotili výkon lídra kandidátky TOP 09 a Starostů pro Pardubický kraj velmi kladně. V hodnocení uvedli, že byl jasně nejlepším účastníkem ze středových a pravicových stran. Postřehl a zdůraznil, že se v příspěvku režie vyskytla chyba, oponoval levici i Moravcovi. Hovořil plynule a nebyla na něm znát nervozita.

Zdravotnictví

Podle Jaroslava Zedníka je v pořádku, jestliže kraj vypracuje koncepci, podle níž bude investovat do nemocnic řádově kolem 100 milionů ročně. Tyto peníze se však nesmí projídat v nefunkčním systému zdravotnictví. Prostředky kraje musí být vázány na investice. Kraj je vlastníkem nemocnic a jako takový se o ně musí starat. Bylo by bláhové myslet si, že zdravotnictví bude absolutně soběstačné.

Jaroslav Zedník by šetřil výběrovými řízeními a centrálními nákupy.

A ví, o čem mluví. Zavedl ve svém městě centrální nákupy na energie a služby. Náklady na provoz úřadů, škol a dalších městem zřizovaných organizací tak klesly o třetinu.
Uvedl jednoduchý propočet, kdy Fakultní nemocnice HK vysoutěžila  u soukromé firmy praní prádla v ceně 15Kč/Kg. Na druhé straně Pardubická Krajská nemocnice si pere sama za 26Kč/Kg.  Rozdíl 11Kč/Kg při 60 000kg špinavého prádla za měsíc vytváří prostor pro ušetřenou roční sumu blížící se 8 milionům.

Dalším tématem Otázek byl špatně nastavený integrovaný dopravní systém OREDO. Jaroslav Zedník správně uvedl, že musí dojít ke změnám, protože dopravní systém má lidem život ulehčit, ne komplikovat. Nesmí se ale zapomínat na efektivitu. V mnoha místech byly přidány nové spoje, přitom nejsou potřeba.

Rychlostní komunikace R35 se nyní podle Jaroslava Zedníka stává celonárodní prioritou a kraj její urychlené budování musí dále prosazovat.

Na závěr pořadu Jaroslav Zedník popsal, jak si představuje roli politiků. Politik podle jeho slov předstupuje před občany a nabízí jim službu. Za deset let v křesle starosty České Třebové se naučil vnímat problémy dlouhodobě, nikoli v rámci volebního období. Proto se mu v České Třebové podařilo dokončit mnoho velkých projektů, včetně nádražního terminálu za 330mil. Město se přitom nepotýká se zadlužením.

Ondřej Müller, krajský manažer
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme