Ekonomická diplomacie v praxi

28. 8. 2016

Podpora firem v regionu, zprostředkování kontaktů v zahraničí, ale i zvyšování zaměstnanosti. To všechno jsou cíle tzv. ekonomické diplomacie. Tomuto tématu se dlouhodobě věnuje poslanec Jiří Skalický (TOP 09), který svými aktivitami teorii převádí do praxe. Zaměřuje se především na firmy v kraji, kterým chce v budoucnu pomáhat nejen jako poslanec, ale také z pozice krajského zastupitele.

Poslanci Jiřímu Skalickému se v minulosti již podařilo zkontaktovat několik firem například s průmyslem v Saudské Arábii, v Turecku nebo v Izraeli, v hledáčku jsou ale i další země na západ i východ České republiky. „Snažím se zprostředkovat kontakty mezi firmami a zahraničními obchodníky či velvyslanectvími, podpořit tak výrobu, export a ve svém důsledku i zaměstnanost. Získávat potřebné informace a jakousi zpětnou vazbu mi pomáhají návštěvy různých společností v kraji,“ říká Jiří Skalický. Jen během prvního prázdninového měsíce takto navštívil dva z největších zaměstnavatelů v Pardubickém kraji – zbrojaře v Poličce a předního výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla DAKO­CZ v Třemošnici.

DLOUHÁ TRADICE ZBROJAŘŮ

Zbrojařský průmysl v regionu Pardubického kraje má dlouhou tradici. Firmy podnikající v oboru měly a stále mají dobrý zvuk doma i v zahraničí. A co víc, patří k největším zaměstnavatelům v regionu. Také proto zvolil poslanec a člen Výboru pro obranu Jiří Skalický jako cíl svých cest po regionu návštěvu Poličských strojíren a STV Group. Skalický se totiž problematice výroby munice a především nakládání s ní věnuje dlouhodobě. Ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu pořádá například semináře, kde se mluví o legislativě, ale také o rozvoji oboru, který byl historicky vždy na špičkové úrovni. „Pardubický kraj, resp. východní Čechy vždy patřily mezi tahouny zbrojařského průmyslu. Dodnes tu máme řadu firem, které se zabývají výrobou munice, trhavin a dalších produktů obranného průmyslu. A protože tito výrobci mají co říct k legislativě a podmínkám obchodu v této oblasti, snažím se s nimi jednat a získávat zpětnou vazbu přímo ve firmách,“ zdůvodňuje účely svých cest Jiří Skalický.
V Poličce se setkal s vedením Poličských strojíren a také STV Group. Tyto společnosti spadají pod hlavičku Holdingu STV INVEST. Ve vyhlášené poličské továrně se více než jindy začíná propojovat strojírenský a zbrojařský průmysl. „Rozsáhlý areál nabízí práci pro více než 500 zaměstnanců. Podobně jako v jiných firmách jsem se ale setkal s problémem, že na trhu práce chybí kvalifikovaní lidé. Musíme se zamyslet nad tím, jak více propojit podnikatelský sektor se středním i vysokým školstvím,“ připomíná jeden z problémů zaměstnavatelů poslanec Skalický.

BRZDY Z KRAJE DO CELÉHO SVĚTA

Další z navštívených firem v Pardubickém kraji byl přední výrobce brzdových systému pro kolejová vozidla DAKO­CZ v Třemošnici. Poslanec Skalický se tu stejně jako jinde seznamoval s provozem firmy a získával informace o potřebách velkých zaměstnavatelů v regionu.
DAKO­CZ má 200letou tradici. Dodává brzdové systémy a komponenty pro nákladní a osobní vozy, příměstské jednotky, lokomotivy, vozy metra i tramvaje. Sedmdesát procent obratu jsou zahraniční zakázky. Kolejová vozidla s brzdami DAKO jezdí nejen v Evropě, ale také v Alžíru, Malajsii, Indonésii nebo Číně. Firma má na 550 zaměstnanců, přesto s rostoucím obratem stále hledá kvalifikované zaměstnance.
„V Pardubickém kraji už mnoho let mluvíme o nedostatku odborně vzdělaných lidí. Řada politiků to chápe jako chybějící kapacity dělnických profesí. V DAKO­CZ jsem se ale setkal s jiným faktorem – firma se potýká spíše s nedostatkem středoškoláků, dělnické pozice jsou víceméně pokryté,“ popisuje situaci poslanec Skalický s tím, že firma navázala úzkou spolupráci se Střední průmyslovou školou v Chrudimi a nebrání se ani kontaktům se školami dalšími. „A to včetně škol vysokých. DAKO­ ­CZ je totiž unikátní i v tom, že má vlastní výzkum a vývoj. Dokonce část provozu je vyhrazena jen pro výrobu vlastních inovativních produktů, jde o prototypovou dílnu a zkušební laboratoř,“ dodává Jiří Skalický. Firma samozřejmě spolupracuje i se Středním oborným učilištěm strojním přímo v Třemošnici. Žáci této školy mohou ve firmě absolvovat praxi, přivydělat si na brigádách a po ukončení studia tu dokonce získat i práci. DAKO díky dotacím Evropské unie obnovilo a zmodernizovalo NC stroje a vyrábí na sedm tisíc různých komponentů.

Krajské noviny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme