Česká Třebová s cyklostezkou narazila

3. 6. 2016

I když se letos měla začít konečně stavět cyklostezka mezi Českou Třebovou a obcí Rybník, která umožní cyklistům vyhnout se hlavní silnici a podniku Korado, její budování se odkládá. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových totiž nechce vydat církvi pozemek, po jehož části má cyklostezka vést.
„To nám dnes komplikuje podání žádosti o dotace na výstavbu této cyklostezky. Církev se nedohodla s úřadem o vydání pozemků. Jedná se asi o tři malé části pozemků, které má dostat v restituci. Církev na to nyní podává žalobu. Proto se cyklostezka opět oddaluje a chyba není na naší straně,“ uvedl starosta České Třebové Jaroslav Zedník.
Zastupitelé České Třebové přitom už před čtyřmi lety schválili první smlouvu o smlouvě budoucí na výkup pozemků, loni v září pak schválili i poslední výkup pozemků. Právě oněch církevních. „Odkoupíme od úřadu pro zastupování státu za 160 tisíc pozemky, které vlastnila církev a které blokovaly tento projekt,“ řekl tehdy starosta Jaroslav Zedník.

Starosta lituje: Jedná se jen o malé pozemky

Nyní opět pozemky církve blokují stavbu. „Církev s cyklostezkou souhlasí, my za pozemky zaplatíme. Jednali jsme o projektu i s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, ale vstoupil do toho pozemkový úřad a řekl, že pozemky církvi nepředají. Tak budeme čekat, jak to dopadne,“ uvedl Zedník. „Kdyby se jednalo o deset hektarů, tak tomu rozumím, to jsou veliké majetky, ale jedná se o tři pásky pozemků,“ dodal.
Klasická asfaltová cyklostezka má propojit největší město orlickoústeckého okresu s jeho sousední obcí. Starosta obce Rybník Jiří Hrdlička říká, že jezdit na kole podél současné I/24 je pro lidi nebezpečné. „Proto jsme se dohodli se starostou České Třebové na cyklostezce, která začne u nás, povede na Podhorku a pak se u pečovatelského domu v České Třebové napojí na místní komunikace,“ řekl starosta Rybníka.
Na trase cyklostezky počítají projektanti s vybudováním veřejného osvětlení po celé její délce a s výstavbou nové lávky přes Třebovku na místě bývalého brodu, tak aby na trasu mohly vjíždět sanity nebo vozidla nutná pro údržbu. Stávající lávka u kynologického cvičiště totiž není pro cyklostezku vhodná. Cyklostezka bude mít podle Hrdličky význam jak pro Třebovany, tak pro obyvatele Rybníka. „Třebováci tudy jezdí hodně na kole. Dá se tam jet Podhorkou, ale je to neosvětlená polní cesta a v případě deště je to tam nesjízdné. Cyklostezka určitě pomůže, a to nejen cyklistům. Bude to lepší a kratší cesta třeba také pro maminky s kočárky, které jezdí do Třebové,“ řekl Hrdlička.
Představitelé města Česká Třebová a obce Rybník poté připravovali projekt tak, aby mohli požádat o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Projekty tohoto typu dotuje SFDI do výše 65 procent, o zbytek se bude muset podělit Město Česká Třebová a obec Rybník, přičemž většina cyklotrasy, asi 70 procent, vede po českotřebovském katastru. Orientační rozpočet na akci činí asi 11,2 milionu korun bez DPH.

MF Dnes - Pardubický kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme