Chytré město Pardubice

Zajímavá možnost zkvalitnění života ve městě

30. 1. 2017

Koncept “chytrého města” je celosvětovým trendem ve využívání moderních technologií pro zkvalitňování života v dané lokalitě. Je velmi pozitivní, že město Pardubice s těmito moderními trendy chce v budoucnu také pracovat a pro rok 2017 v rozpočtu vyhradilo přibližně sedm milionů korun na jejich rozvoj s tím, že další prostředky bude možné čerpat integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace. TOP 09 se práci s konceptem “chytrého města” dlouhodobě úspěšně věnuje v jiných městech a chce na tuto práci navázat i v Pardubicích. Důraz klademe na otevřenost, transparentnost a důslednou kontrolu projektů, spolu s účelným využíváním dostupných prostředků.

V současné době probíhá čilá diskuze o budoucnosti konceptu “chytrého města” v našem městě. Využívání moderních technologií pro zkvalitňování života vnímáme jako velmi pozitivní trend a s nadšením ho podporujeme. “Na Komisi pro strategii i na řídící skupině strategického plánu jsem alokaci prostředků pro smart city projekty snad i s nadšením podpořil a zastupitelstvu doporučil ke schválení.”, doplňuje Michal Sláma, místopředseda pardubické TOP09, předseda Komise pro strategii a externí vědecký spolupracovník královehradecké univerzity.

“O tuto problematiku se v TOP 09 aktivně zajímáme již od roku 2014, kdy jsme se společně s odborníky a kolegy z jiných měst připojili k memorandu o prosazování principů smart cities. V řadě dalších měst se již jednotlivé projekty úspěšně realizují - například v Brně, Olomouci nebo Hradci Králové. Máme tedy odkud čerpat zkušenosti a jsme připravení umožnit rozšíření těchto projektů i do našeho města.”, doplňuje Michal Pilař, člen výkonného výboru TOP 09 a Komise pro rozvoj MO1.

Je ale nepochybné, že podobný celosvětový trend s obrovským potenciálem přitahuje množství zájemců. Tato skutečnost, spolu s relativní neohraničeností samotného konceptu “chytrého města” samozřejmě vede k opatrnosti a pozornosti při výběru projektů i jejich dodavatelů - a to pochopitelně nejen v případě veřejně probírané a kontroverzní organizace Smart City Point, spojované s hnutím ANO. Proto je pro nás zásadní tyto projekty řešit transparentně a s využitím veřejné soutěže.

“V současné době se, pokud vím, žádná smart řešení v Pardubicích nerealizují a mimo inteligentního systému řízení dopravy, který částečně řeší pan předseda Slezák v Komisi pro dopravu ani o žádných konkrétních skutečně "smart" projektech nevím.”, ilustruje současnou situaci Michal Sláma. Při budoucím rozvoji tohoto konceptu bude ale TOP 09 tradičně trvat na důsledné kontrole všech projektů. Projekty by měly být diskutovány v příslušné komisi města, kde má zastoupení jak koalice, tak i opozice a mělo by být využíváno již dostupných zkušeností z jiných měst (především v podobě případných studií a implementačních manuálů). Důležitou roli budou hrát zmiňovaná veřejná výběrová řízení s tím, že projekty bude samozřejmě finálně schvalovat dle rozsahu buď Rada města Pardubice a nebo Zastupitelstvo města Pardubice.

“Jako vědec cítím, že koncept “smart cities - chytrých měst” je v zásadě neohraničený a vykládá se poměrně rozmanitě. Pro lepší orientaci v této problematice připravuji stručný text, který by měl stěžejní charakteristiky konceptu lépe popsat a snad i přispět ke kvalitnímu rozhodování o případné implementaci”, uzavírá Michal Sláma.

Projekty “chytrých měst” jsou napříč TOP 09 podporovány pro jejich inovativnost a potenciálně velmi zajímavý pozitivní dopad na běžný život ve městě. Předsednictvo pardubické organizace TOP 09 se jednoznačně shoduje na tom, že bude tento koncept podporovat. Byla by obrovská škoda k takové příležitosti přistupovat již od začátku negativně a projekt v samotném počátku blokovat.

Ondřej Müller, Krajský manažer TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme