Melbourne Cup, aneb Velká pardubická na jižní polokouli

14. 11. 2016

Klobouky, růže a adrenalin dostihového sportu. Takový je vrchol australské dostihové sezony Melbourne Cup. Každoročně se koná první listopadové úterý a je hlavním bodem „Melbourne Cup Carnival“. Běží se o 6,2 milionů dolarů a jeho prestiž daleko přesahuje hranice Austrálie.

Dostih pro tříleté a starší koně měří 3 200 metrů a poprvé se běžel v roce 1861. „Je to závod, kvůli kterému se nejen v Melbourne zastaví čas. Na tamní závodiště v Flemingtonu míří na sto tisíc diváků. Užívají si dostihovou atmosféru, dbají na dostihům odpovídající módu a také udržují tradici spojenou se symbolem růží. Těch na závodišti ve Flemingtonu roste až dvanáct tisíc,“ tlumočí atmosféru australských dostihů Jiří Skalický, mimo jiné člen prezidia Dostihového klubu v Pardubicích. „Kdysi jsem Melbourne navštívil, letos mi tamní atmosféru zprostředkovala naše rodinná přítelkyně Rhylla Edwars. Je to zajímavé porovnání s Velkou pardubickou, a to i přesto, že každý dostih je vlastně úplně jiný, říká Jiří Skalický.

Nesrovnatelné je například prize money. Zatímco Velká pardubická se běhá o pět milionu korun, v Melbourne je to 6,2 milionu dolarů! V letošním 156. ročníku získal prvenství na koni jménem Almandin žokej Kerian McEvoy, který už Melbourne Cup vyhrál v roce 2000. „Podobně jako Velká pardubická má i Melbourne Cup ve své historii pouze jedinou ženu vítězku. Ta se prosadila až v roce 2015 a jmenuje se Michelle Payne. A nejen že zvítězila v sedle outsidera, ale stojí za ní i velmi silný lidský příběh,“ prozrazuje Jiří Skalický. Michelle totiž pochází z deseti sourozenců, které po smrti matky vychovával pouze otec. Devět z nich se stalo žokeji, desátý sourozenec trpící Downovým syndromem je ošetřovatelem koní a při Melbourne Cupu vodil pro svou sestru vítězného koně.

„S melbournským dostihovým karnevalem je spojen také „Den módy“, kdy jsou hodnoceni nejlépe oblečené ženy i muži. Na závodišti tak lze vidět opravdu originální doplňky, které v Pardubicích zatím nevidíme. I když i tady tradice klobouků u dam i pánů postupně ožívá,“ dodává Jiří Skalický.

Do letošního ročníku Melbourne Cupu byl přihlášen i český kůň, Pavlem Tůmou trénovaný Trip to Rhodos ze stáje Dr. Charvát. Bohužel plán nevyšel. Trip to Rhodos by byl prvním českým koněm na startu tohoto dostihu.

Kateřina Nohavová

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme