Malé lékárny už neostrouhají

1. 2. 2017

K některým lékům se nedostaneme. Distributor nám ho odmítá dodat, stěžuje si hlučínský lékárník Marek Hampel.
Těžké je prý sehnat i obyčejné léky na recept, třeba Berodual na bronchitidu. Pokud se po něm pacienti ptají, musí je lékárník poslat do velkých center.  Změnit by to ale měla novela zákona o léčivech, kterou včera prohlasovali poslanci. Norma totiž zakazuje dosud běžnou praxi, podle které mohli výrobci léčiv spolupracovat jen s jedním distributorem. Ten si pak mohl sámvybrat, do kterých lékáren přípravky dodá a do kterých ne. „Často se na nás obraceli zoufalí majitelé venkovských lékáren, kteří se nemohli dostat ani k těm nejobyčejnějším lékům. Distributor jim bez skrupulí řekl, že zboží dodá jen svým lékárnám. Pacienti pak putovali od jedné lékárny ke druhé,“ vysvětluje vznik novely poslanec a lékárník Jiří Skalický z TOP 09. Nově budou mít distributoři povinnost zásobit každou lékárnu, která si přípravky objedná. Dodat je budou muset nejpozději do dvou pracovních dnů.

VÝVOZ ZA HRANICE

To ale není všechno. Jakmile začne novela platit, pod drobnohled se dostanou i „centrové“ léky – tedy nejdražší přípravky na rakovinu či revmatoidní artritidu. Těmi se léčí jen ve specializovaných centrech. Tato léčiva jsou lákavou kořistí pro firmy, které se zabývají reexportem – vyvážejí léky určené českým pacientům do zahraničí, kde je výhodně zpeněží. „Je přitom veřejným tajemstvím, že se na nich často podílejí samy nemocnice,“ říká poslanec Skalický. Funguje to tak, že si špitál objedná třeba sto balení léku a nasmlouvá si s distributorem slevu – léky nakoupí třeba za desetinu původní částky. Jenomže všechna balení nakonec nepřevezme. Nechá si jen desetinu. Před pojišťovnou ale předstírá, že léky nakoupila za cenu obvyklou, tu jí také nafakturuje. Zbytek léků distributor odveze do zahraničí a znovu prodá. „Jak se to dělá, ukázala také kauza Nemocnice Na Homolce. Trestně stíhaný ředitel Dbalý si do svého deníčku zapsal i přijetí ´moo (úplatek, pozn. red.) za reexport´. Tedy patrně provize z vývozu léčiv určených pro nemocnici,“ řekl právník obeznámený s případem.

STŘET ZÁJMŮ?

Tato praxe mohla podle Hampela fungovat jen proto, že špitály směly uzavírat smlouvy s monopolním dodavatelem. „Přijatá novela monopol ruší. Nemocnice bude muset o dodavatele a cenu soutěžit. Z veřejné soutěže pak bude zjevné, kolik léku a za jaké peníze nemocnice nakoupila,“ říká Hampel. Sněmovní novela se ale nezamlouvá ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi. Na jeho popud normu upravil Senát. Podle kritiků za tím může být to, že jeho manželka Renata Ludvíková pracuje ve firmě Alliance Healthcare, která patří mezi největší distributory léků. To ale šéf resortu odmítl. „Nejsem ve střetu zájmů,“ řekl. Senátoři podle něj při úpravě zákona reagovali jen na stanovisko antimonopolního úřadu, který varoval před nesouladem sněmovního návrhu s právní regulací hospodářské soutěže.

VERONIKA RODRIGUEZ, Pardubický deník

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme