Jíst chutně a zdravě, takový je cíl projektu Skutečně zdravá škola

6. 3. 2017

Projekt Skutečně zdravá škola je komplexní program školního stravování. Cílem je naučit děti jíst zdravě a vědět, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Školy se snaží využívat lokální a regionální potraviny, minimalizovat polotovary, ale naopak vařit ze základních surovin. Omezují také množství soli, bílé mouky nebo snižují spotřebu cukru. Samozřejmostí je zařazení dostatečného množství ovoce a zeleniny do jídelníčku.

„Především ve waldorfské škole jsem se přesvědčil, že co je zdravé, může být opravdu i chutné. Děti i rodiče úpravu jídelníčku přivítali kladně, přestože si za školní obědy museli drobně připlatit. Při diskuzi s vedením školy a především s paní hospodářkou jsme ale přeci jen narazili na jeden problém. Tzv. spotřební koše, které školám určují kolik a jakých potravin musí spotřebovat, jsou zastaralé a paradoxně často zdravé stravování komplikují, sdělil své dojmy z návštěvy zdravé jídelny Jiří Skalický. Podle jeho slov je důležité, že se tématu někdo věnuje konkrétně. „Většina podobných projektů zatím byla spíše proklamací, než skutečností. Je dobře, že se projekt skutečně realizuje. Dramaticky totiž stoupá počet obézních dětí, což se v pozdějším věku projevuje řadou zdravotních komplikací.“

Do projektu Skutečně zdravá škola se může zapojit kdokoliv. Stačí navštívit stránku www.skutecnezdravaskola.cz nebo se zúčastnit některého ze seminářů, které se v rámci projektu konají.

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme