Bez biochemie ani pivo neuvaří

14. 3. 2017

Pro primáře biochemických laboratoří Pardubické nemocnice a v současné době také poslance Jiřího Skalického je biochemie profesí i koníčkem. S nadšením zamířil do pardubického pivovaru, protože jak sám říká, biochemie není jen základ života, ale i piva. Ví, o čem mluví, protože jako student gymnázia strávil v pivovaru několik dní rozborem oblíbeného moku.

„Bylo to ve čtvrtém ročníku v rámci tzv. středoškolské odborné činnosti. Vybavení se za tu dobu samozřejmě změnilo, ale metody jsou pořád stejné. Biochemie je pořád klíčová,“ hodnotil svou exkurzi v pivovaru Jiří Skalický. Ten se nejvíce rozzářil právě v laboratořích, i když pořádný džbán piva přímo ve sklepích pivovaru také potěšil. „Zaujal mě i minipivovar, který sem přestěhovali z Hradce Králové a kde si každý může uvařit vlastní pivo i s vlastní etiketou,“ dodal.

Skalický prošel naučnou stezkou pivovaru, který dnes exportuje pivo do celého světa. A v minulosti dokonce místní pivo doporučovali i lékaři jako dobrou medicínu. Pardubický pivovar vaří na třináct druhů piv, ročně to je 100 tisíc hektolitrů.

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme