Česká Třebová vrátí svaté na most

24. 11. 2016

Barokní sochy sv. Kateřiny, sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého z let 1712 až 1719, které na mostě kdysi stávaly, byly, údajně ještě před první světovou válkou, přesunuty na terasu klasicistního kostela sv. Jakuba Většího pod radnicí na Starém náměstí.
„Jediné město, které zatím od revoluce vrátilo sochy na most, byl Písek. Ale to byl historický most,“ upozornil starosta České Třebové Jaroslav Zedník (nez.) na to, že přesun soch by mohl mít historický punc.


Po konzultaci s odborníky si ale uvědomil, že stěhování soch na most nebude bez komplikací.
„Nový most přes Třebovku bude z předpjatého betonu a ptal jsem se projektantů, zda by bylo možno na most umístit ty sochy, které tady kdysi stávaly. Odborníci mi to nedoporučili, protože ten most bude mít dopravním zatížením mikrovibrace, a nelze vyloučit, že sochy by tím trpěly,“ připustil na dotaz Práva starosta. Přesto se nevzdává a hledá s ředitelkou místního muzea a dalšími nadšenci řešení, které by bylo schůdné.
„Myslím, že by to bylo dobré jako vstupní brána do oblasti rotundy sv. Kateřiny. Sochy do veřejného prostoru patří,“ přemítá Zedník. Most v Lidické ulici, který v příštím roce nahradí ten současný, staticky nevyhovující a pro potřeby dnešní dopravy nepostačující, by sochy mohl přijmout jako svou nedílnou architektonickou součást. Sochy také mohou být posunuty na nábřeží k patě mostu, kde by se negativní vliv dopravy podstatně snížil.
„Další možností je, že by na mostě stály kopie z pryskyřice,“ připouští starosta. Od originálů by byly téměř nerozeznatelné, podstatně lehčí a hlavně nezničitelné. „Třetí možností je vzít jiné sochy nebo nechat vytvořit úplně nové sochy. Ale to jen přes mou mrtvolu. To mi stačilo jednou,“ varoval Zedník. Stále má v paměti případ sochy Jana Pernera, stavitele železnic. Město na dílo vyhlásilo soutěž, soutěžní modely na týdny vystavilo na radnici k veřejnému posouzení, komise pak vybrala vítěze. Až když byla socha zaplacena a odlita z bronzu, ozvali se odpůrci, kteří ji označili za hnusnou a požadovali její odstranění z prostoru před moderním dopravním terminálem. O podobě soch na mostě se bude muset dohodnout město Česká Třebová v nejbližších týdnech. „Do konce listopadu potřebujeme upřesnit projektantům nového mostu naši představu, aby mohli do projektu zakomponovat podstavce pod sochy,“ upozornil starosta.

Zdeněk Seiner - Právo

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Zedník
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme