Olomouc má bronz v soutěži o křišťálovou popelnici

20. 6. 2016

Třetí místo v prestižní celostátní soutěži obcí „O křišťálovou popelnici“ za rok 2015 patří Olomouci. Olomoučané tak znovu potvrdili, že patří k české špičce ve třídění odpadů.

Ocenění převzali náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Jakubec a ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík. Jména těch nejlepších byla odtajněna na slavnostním ceremoniálu v Hradci Králové v rámci konference Odpady a obce, vyhlašovatelem soutěže je autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. 

„Ocenění patří všem Olomoučanům, kteří v třídění odpadů našli skutečný význam pro sebe, město a životní prostředí. Právě jejich zásluhou se řadíme ke špičce v rámci celé České republiky. Obzvlášť mě těší, že během krátké doby bodujeme už po druhé,“ vyzdvihl náměstek primátora Aleš Jakubec, který za Olomouc převzal minulý týden také cenu za první místo v krajské soutěži měst a obcí o Keramickou popelnici. „Recept na úspěch města spočívá zejména v dlouhodobé a systematické práci v oblasti nakládání s odpady a především v ochotě občanů přijímat pozitivně všechny novinky, které postupně připravujeme a realizujeme,“ dodal náměstek. 

V soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků v oblasti nakládání s komunálním odpadem a komplexnosti hospodaření s komunálními odpady. „Naše společnost se v úzké spolupráci s pracovníky odboru životního prostředí magistrátu snaží nabídnout co nejlepší podmínky a možnosti pro ekologické nakládání s odpady,“ vysvětlil ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík. „Podporujeme novinky v systému odpadového hospodářství, které však před jejich plošným zavedením ověřujeme v pilotních projektech ve vybraných městských částech. Pro příští rok tak připravujeme příjemné překvapení v oblasti informovanosti a osvěty,“ naznačil ředitel Petřík. 

Z letošního 12. ročníku soutěže „O křišťálovou popelnici“ putuje do Olomouce kromě ocenění také 70 tisíc korun. „Finanční odměna bude směřovat na další zkvalitnění služeb v oblasti nakládání s odpady,“ uzavřel náměstek primátora Aleš Jakubec. 

V letošním roce se do celostátního finále probojovalo celkem 14 měst a obcí: 
Český Brod, Dvůr Králové nad Labem, Jablunkov, Jeseník, Lanškroun, Olomouc, Sedlčany, Střelice, Třemošnice, Turnov, Týniště nad Orlicí, Velká Bíteš, Vrbno pod Pradědem a Ždírec nad Doubravou. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme