Galerie Prostějov je opět o krok blíž

7. 7. 2016

Rozsudek se zamítá. Určení neplatnosti smlouvy se zamítá. Nebyl shledán naléhavý právní zájem, tudíž smlouva platí, zněla slova brněnské soudkyně Ivany Tomkové, jež kolem středečního poledne napsala další kapitolu kauzy Manthellan. 
Smlouvy mezi touto společností a prostějovským magistrátem, v jejichž důsledku chce firma postavit v historickém jádru Prostějova obchodní centrum, tak dle jeho rozhodnutí platí. 

Soud tak zrušil loňský verdikt prostějovského okresního soudu. Ten dal naopak za pravdu společnosti Prior s tím, že podmínky původní veřejné zakázky na výstavbu v místě Společenského domu se později změnily ve prospěch právě projektu společnosti Manthellan. Rozhodnutí soudu mělo být známé už v úterý, nakonec se ale odročilo na středu. Poslechnout si ho přijeli také zástupci opozice, kteří dlouhodobě záměr postavit obchodní centrum a také způsob, jakým se firma Manthellan k zakázce v hodnotě zhruba miliardy korun dostala, kritizují. 

„Opakuje se to, že se na případě řeší místo podstaty věci zástupné okolnosti. Tedy například to, zda by se v případě platnosti smlouvy změnilo právní postavení žalobce. Nejednalo se tedy o posouzení samotné smlouvy,“ uvedl opoziční zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09), který dále sdělil, že s rozhodnutím soudkyně Ivany Tomkové nesouhlasí. „Zásadní podle mě je, že město podivným způsobem vybralo za vítěze firmu Manthellan, která po vítězství nakonec přišla s něčím jiným, než s čím zakázku vyhrála,“ dodal Matyášek, který také posouzení od soudkyně označil za „šablonovité“. 

Naopak náměstek primátorky Zdeněk Fišer je jiného názoru. Připouští však také, že vše ještě rozhodnutím brněnského soudu nemuselo skončit. „Předpokládám, že se žalující strana (společnost Prior, pozn. red.) odvolá. Pokud ne, tak je třeba počkat, zda začne realizace záměru společnosti Manthellan. Na té pak už bude, aby přesvědčila státní orgány k udělení územního rozhodnutí a stavebního povolení,“ řekl k dalšímu vývoji kauzy politik. 

Vyjádřil se také k tomu, zda byl pro něj rozsudek překvapivý. „Nebyl. Ten od okresního soudu byl totiž, řekněme, mírně tendenční,“ doplnil náměstek s tím, že z právního pohledu by se měla ctít smlouva o smlouvě budoucí mezi Manthellanem a městem. Připomenul také to, že byl atakovaný za změnu územního plánu, která měla podle názoru investora výstavbu centra zmařit. V září 2014 v reakci na to podala společnost žalobu na město. 

K čerstvému rozhodnutí se vyjádřila také prostějovská primátorka Alena Rašková, která byla v úterý účastnicí soudního jednání. „Respektuji rozhodnutí soudu takové, jaké je,“ uvedla politička, která byla v době podpisu smlouvy města s Manthellanem místostarostkou města. Na dotaz Deníku, zda očekává odvolání některé ze stran, odpověděla záporně. „Spíše ne. Brala bych to jako konečné rozhodnutí. Těžko se k tomu ale vyjadřuje,“ řekla Alena Rašková. 

Právě na městě je teď podle opozičního zastupitele a aktivisty Jana Navrátila (Změna pro Prostějov) další krok. Připomněl, že se radní trvale odvolávali na soud, který ve středu rozhodl. „Magistrát se každopádně neměl proti rozsudku okresního soudu odvolávat. Nechápu, proč se magistrát přidával v tomto směru k Manthellanu,“ řekl Jan Navrátil, který souhlasil s Alešem Matyáškem v tom, že soud neřešil podstatu věci. 

„Prior z trojice uchazečů o zakázku, kterou nakonec získal Manthellan, nabídl nejnižší cenu a navíc projekt Prioru jako jediný dodržel územní plán. Právník města pan Kotrys tedy u soudu opětovně lhal, když tvrdil, že byl projekt Prioru nejhorší – nebyl. Výběrová komise hodnotila pouze některé aspekty záměrů,“ řekl Jan Navrátil. K rozhodnutí soudu se vyjádřil také projektový manažer společnosti Manthellan Lukáš Čepelka. „Rozhodnutí soudu jsme uvítali. Celou dobu jsme věřili, že nadřízený soud naše odvolání přijme, a jsme rádi, že můžeme i nadále pokračovat v přípravách projektu. Jaké budou další konkrétní kroky, ale budeme schopni říci až po písemném vyhotovení rozsudku a jeho doručení,“ uvedl přes tiskového mluvčího společnosti Juraje Aláče. 

Kauza Manthellan rezonuje prostějovskou politikou i veřejností více než šest let. V roce 2009 došlo při výběru firmy Manthellan coby vítěze na významné změny v lokalitě Kulturního a společenského centra. Tedy v historickém jádru města. Rok nato došlo k podpisu smluv, které jsou nyní napadané u soudu. Na něj se postupně obrátili Jan Navrátil, společnost Prior i Manthellan. Především Jan Navrátil společně s majitelem taneční školy Jiřím Šindlerem se nejvíce proti plánům investora ozývali. Nelíbilo se jim hlavně, že by mohlo dojít ke zbourání sálu pro kulturní a společenské akce bez adekvátní náhrady. Na svou stranu získali tisíce lidí, kteří podepsali petici či tancovali za záchranu centra před radnicí. 

Zdroj: Prostějovský týden 4.7.2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme