Chalánková: TOP 09 se v kraji zaměří na problémy nezaměstnanosti, dopravy a boje s korupcí

27. 6. 2016

TOP 09 v pondělí zveřejnila pětici svých čelních kandidátů pro volby do krajského zastupitelstva. Kandidátkou na hejtmanku je Jitka Chalánková, dětská lékařka a poslankyně z Prostějova a dvojkou na kandidátce je Bořivoj Šarapatka, profesor Přírodověděcké fakulty Univerzity Palackého.

V čele kandidátky TOP 09 se objeví i úspěšní komunální politici: za Šumpersko to bude emeritní senátor a dlouholetý starosta Dolních Studének Adolf Jílek, za Přerovsko bývalý starosta Hranic Vladimír Juračka a za Jesenicko současná 1. místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Hlavní problémy, na jejichž řešení by se TOP 09 chtěla v Olomouckém kraji zaměřit, jsou pracovní místa, dopravní obslužnost a korupce. „Naším základním krédem je slušnost. Chceme, aby lidé u nás v kraji mohli slušně žít. Aby za svou práci dostali slušně zaplaceno. Aby mohli rychle, pohodlně a důstojně dojíždět za prací, rodinou i zábavou. A konečně, aby krajské vedení vládlo slušně, bez korupce a zbytečné byrokracie, ve prospěch občanů. A především tak, aby vytvářelo podmínky pro vznik nových pracovních míst a rozvoj celého našeho kraje,“ přibližuje záměry TOP 09 Jitka Chalánková, která se do širšího povědomí dostala především díky neúnavnému boji za práva českých dětí zadržovaných úřady v Norsku.

Boj s korupcí i dobré podmínky k životu

Konkrétně chce TOP 09 zjednodušit byrokracii pro podnikatele i firmy. „Méně byrokracie se rovná taky méně korupce, protože za každým razítkem je schovaný úředník. A stejně tak za každým nařízením a každým předpisem jsou skryté náklady, které zdražují firmám výrobu a bez kterých by mohli mít zaměstnanci vyšší mzdy a zákazníci nižší ceny v obchodech,“ vysvětluje Bořivoj Šarapatka. Ve své práci chce TOP 09 využít všechny prostředky včetně zákonodárné iniciativy, kterou Olomoucký kraj má, ale v současné době bohužel prakticky nepoužívá.

„Aby mohl náš kraj dobře fungovat, to znamená, aby u nás byla práce a lidi mohli slušně žít, potřebujeme kvalitní napojení na dopravní sít. Konkrétně potřebujeme urychleně dobudovat D1 okolo Přerova a konečně dotáhnout D35 od Svitav na Hradec Králové a Pardubice,“ přibližuje další z priorit TOP 09 bývalý dlouholetý starosta Hranic Vladimír Juračka. To pomůže podle TOP 09 k rozvoji firem i zlepší kvalitu života lidí.

 

Rozvoj celého kraje

Jednička za Šumpersko Adolf Jílek, který se problematice dopravy věnuje dlouhodobě, pak zdůrazňuje, že stranou nesmí zůstat ani menší města a obce. „Chceme zlepšit návaznost autobusových linek na vlaky. Nepovažujeme totiž za normální, aby byli lidé nuceni čekat půlhodiny i déle jako je tomu bohužel nyní. Spolu s tím by se měl zvýšit počet parkovacích míst u dopravních terminálů a v případě zakoupení jízdenky by zde mělo být parkování zdarma,“ navrhuje Jílek.

Právě důraz na rozvoj celého kraje odlišuje TOP 09 od ostatních stran. „Víme, že naše města a obce, ale i jednotlivé okresy mají své konkrétní problémy. Chceme je řešit a přistupovat k nim opravdu pečlivě a s respektem k místním podmínkám. Uvědomujeme si totiž, že každému nesedí stejná košile. A my nechceme aplikovat nějaké poučky, ale řešit skutečné problémy, které trápí občany,“ uzavírá 1. místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Celou kandidátní listinu zveřejní TOP 09 poté, co bude podána. Volební program, včetně konkrétních návrhů k jednotlivým oblastem bude TOP 09 zveřejňovat průběžně po jednotlivých kapitolách.

Stručné vizitky první pětice kandidátů TOP 09 pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje v roce 2016

MUDr. Jitka Chalánková – dětská lékařka, poslankyně Parlamentu ČR

Narodila se v roce 1957 v Bruntále v rodině lékaře. Dětství prožila v Náměšti na Hané, kde též absolvovala základní školní docházku. Absolventka Gymnázia v Olomouci - Hejčíně a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, obor všeobecné lékařství. Pracovala jako dětská lékařka, v současnosti stále působí v oboru, byť pouze na částečný úvazek. Má čtyři děti, jedno vnouče, ve volném čase ráda čte, věnuje se vycházkám do přírody, ze sportů preferuje cykloturistiku, plavání a lyžování.

Prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Od roku 1990 působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde začínal jako odborný asistent. V roce 1996 byl jmenován docentem a od roku 2005 je profesorem. Vyučuje na katedře ekologie a životního prostředí, kde rovněž dlouhá léta působil jako vedoucí katedry. Je mimo jiné autorem 3 patentů v oblasti netradičních zdrojů energie, 8 monografií a zhruba 150 vědeckých populárně-naučných článků. Je šťastně ženatý, jeho žena Hana je lékařka, mají spolu 2 syny. Ve volném čase se věnuje zahradě a četbě, rád cestuje a lyžuje.

Ing. Adolf Jílek

Narodil se v roce 1949, je 45 let ženatý a s manželkou vychoval čtyři syny, od nichž mají devět vnoučat. Vystudoval strojní fakultu VUT v Brně. Pracoval jako projektant a konstruktér nástrojů. V roce 1990 jsem byl zvolen místostarostou a o rok později starostou obce, působil také jako přednosta Okresního úřadu v Šumperku. Dlouhodobě se věnuje problematice dopravy, ve vedení kraje by rád přispěl k řešení palčivých problémů, jako jsou například nedostatečná návaznost spojů veřejné dopravy, nedokončené strategické dopravní stavby či špatná spolupráce kraje s obcemi a centrálními orgány.

Mgr. Bc. Zdeňka Blišťanová

Narodila se v roce 1964, vystudovala gymnázium v Jeseníku, absolvovala dva obory na olomoucké Univerzitě Palackého. Má dlouholeté zkušenosti z oblasti školství – působila na pozici vyučující, následně zástupkyně ředitelky a ředitelky na Základní škole v České Vsi. V současnosti zastává na radnici v Jeseníku funkci 1. místostarostky – na starosti má finanční odbor včetně oddělení školství a také odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Ve volném čase ráda čte, má ráda rockovou muziku, sleduje dění ve společnosti a hraje na klavír. Má syna Adama, který vystudoval VŠE v Praze.

PhDr. Vladimír Juračka

Narozen v roce 1949, vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Výchova a vzdělávání dospělých. Působil na vedoucích pozicích ve veřejných a výzkumných institucích, několik volebních období stál jako starosta v čele města Hranice. Ve volném čase se rád zabývá výtvarným uměním, četbou či zahradními pracemi. V krajském zastupitelstvu by rád zúročit zkušenosti z působení v orgánech městské samosprávy (kde funguje nepřetržitě od roku 1990), zejména pak v oblasti kultury, památkové péče a školství

Irena Šnajdrová, krajská manažerka

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme