Stanovisko TOP 09 a klubu zastupitelů za TOP 09 a nezávislé Prostějovany k situaci v Prostějově.

15. 9. 2015

Rozhodnutí o rezignaci primátora je důležitým a vážným krokem nejvyššího představitele města. Proto by takové rozhodnutí mělo být s přiměřenou vážností sděleno na půdě zastupitelstva města Prostějova a řádně odůvodněno. Pokud takto důležité rozhodnutí sděluje primátor města na polosoukromém setkání představitelů města s účastníky hodových oslav, je to obrazem toho, jak vážně primátor k takovému kroku přistupuje.

Zastupitelé za TOP 09 v minulém i současném volebním období upozorňovali na řadu kauz, jejichž aktéry jsou členové vedení města a několikrát také proto vyzvali primátora města Miroslava Pišťáka k odstoupení. Za všechny stačí uvést kauzu Manthellan.

Posledním případem jsou dary vedoucím představitelům města a kraje, které byly představeny zastupitelům jako volební příspěvky, které však na volby použity nebyly. To jen ukazuje, jaké je podhoubí prostějovské politiky. TOP 09 zdůrazňuje, že tento případ, ale ani ostatní nelze bagatelizovat, jak se o to pokouší některá média podporující současné vedením města. Trváme na tom, že odpovědnost musí aktéři vyvodit beze zbytku. Miroslav Pišťák, Alois Mačák a Bedřich Grulich nemohou dále vykonávat nejen vedoucí funkce samosprávných orgánů města, ale ani funkce členů zastupitelstva. Vyslovujeme uznání panu Pišťákovi, že učinil alespoň první nezbytný krok.

Odmítáme obcházení zastupitelů v tak zásadní věci, jako je rezignace primátora. Vyzýváme vedení prostějovské ČSSD k odpovědnému řešení nejen případu darů a rezignace primátora, ale celého řízení města. To musí být podrobeno široké kontrole. Připomínáme, že to byl právě primátor, který obhajoval vytvoření současné koalice. Demokratickým stranám byla v mnohých případech odepřena odpovídající účast v komisích, výborech, dozorčích radách a dalších orgánech města. Bez nápravy tohoto stavu není řešení možné. Proto vidíme jako jediný možný krok k obnově transparentního řízení města vytvoření široké koalice všech demokratických stran bez komunistů a uskupení pévéčko.

Prostějovská sociální demokracie jako vítěz voleb a spolutvůrce současné koalice si musí uvědomit svou zodpovědnost a spolupracovat na změně. Téměř rok experimentu se nevyplatil. Současná koalice v Prostějově nemá (a nikdy neměla) legitimitu. Jestliže se dnes ukazuje, z jakého podhoubí vyrostla, je odpovědností všech zastupitelů současné koalice, že k tomu propůjčili svůj mandát. S pomocí komunistů totiž byly odstaveny ostatní demokratické strany a byla vytvořena účelová nikoli demokratická skupina, která ovládá město Prostějov. O ceně zaplacené za tento obchod svědčí i vytvoření umělých postů uvolněných radních a mediálních poradců.

Jako zastupitelé za TOP 09 prohlašujeme, že důvody k odstoupení primátora jsou skutečně dány, ale jsou daleko vážnější. Před novým vedením města stojí vážné úkoly. Obnovit důvěru občanů v transparentní řízení města. Prosazení zájmů města v kauze Manthellan ukončením projektu. Prověření řady zakázek, včetně dodávek různých marketingových služeb. Prověření okolností při schvalování olympijského spolku. Vyšetření odpovědnosti v kauzách Manthellan, zničených Jezdeckých kasáren, pokuty za porušení zákona při zakázce na výstavbu akvaparku. Stejně tak musí skončit praxe bránění občanům ve vystoupení na jednáních zastupitelstva. V Prostějově musí vzniknout nezávislé mediální prostředí. Tyto úkoly není současné vedení, založené na úzké koalici, bývalým primátorem zvolených subjektů, s minimální většinou, schopné plnit. Musí být zvoleno vedení nové, opřené o širokou základnu a také kontrolu demokratických stran v zastupitelstvu.

Aleš Matyášek, zastupitel, předseda MO TOP 09 Prostějov

Osobnosti: Aleš Matyášek