Parkování zaplatí z mobilního telefonu

4. 1. 2017

Olomouc zřejmě čekají změny v systému placení parkovného, řidiči také pravděpodobně zaplatí více za odstavení svého vozidla v zóně placeného parkování. Hlavní změnou bude zřejmě bezhotovostní způsob placení parkovného.

O něm se ve městě hovoří již řadu let, ale záměry se zatím prosadit nepodařilo. Již od jara by tomu mohlo být jinak. Řidiči by mohli platit za parkování prostřednictvím mobilního telefonu. Na výběr jim chce dát radnice mezi SMS a platební aplikací.
„Naším dlouhodobým zájmem je posunout stav, který v Olomouci vnímám jako středně středověký,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD) k zastaralému způsobu placení, kdy musejí řidiči nejprve najít automat a pak ještě drobné. Odborná komise podle něj praco -vala na variantách, jak systém posunout. „Navrhla nám dva způsoby bezhotovostní úhrady za parkování. Jeden je prostřednictvím SMS zpráv, druhý přes platební aplikace chytrých telefonů. Na radě jsme se rozhodli jít cestou obou možností, protože ne každý má chytrý telefon,“ poznamenal primátor.
Z hlediska softwaru je město podle něj na změny připraveno, investici si však vyžádá technika, kterou by parkující vozidla kontrolovali strážníci. Změny se pak zřejmě dotknou i nynější podoby parkovacích zón.
„Dnes máme dvě sazby, deset a dvacet korun, což je pro SMS trochu technický problém,“ konstatoval Staněk, přičemž připustil zdražení parkovného.
„Olomouc má nyní kromě nejlevnější MHD i nejlevnější parkování. Ve městech naší velikosti bývá částka kolem třiceti korun,“ zdůraznil náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09).
Vše tak zřejmě směřuje ke sjednocení výše poplatku a jeho celkovému zvýšení. Případné zdražení by souviselo i s vyššími náklady na provoz systému placení přes SMS a platební aplikace.

Dnes máme dvě sazby, deset a dvacet korun, což je pro SMS trochu technický problém Antonín Staněk, primátor

Zdroj: Regionalni mutace| Právo - střední a východní Morava

Osobnosti: Aleš Jakubec