Olomouc opraví na 400 přechodů pro chodce.

Třetina z nich nemusí být bezpečná

20. 2. 2017

Olomoucká radnice chystá komplexní úpravu přechodů pro chodce na silnicích a místních komunikacích krajského města. Je jich 400, zhruba třetina z nich nesplňuje normy. Opatření zahrnuje například nové nasvícení či zajištění světelného signalizačního zařízení.

Město připravuje i vybudování nových přechodů, letos by měly vzniknout minimálně čtyři. Olomouc se s problematikou přechodů potýkala v polovině předloňského roku.

„Máme asi 400 přechodů pro chodce na celém území Olomouce. Máme zpracovaný podrobný přehled o jejich umístění, poskytli jsme jej Dopravnímu inspektorátu, který nám k tomu dal vyjádření. Máme tak kompletní pasport přechodů. Konzultovali jsme jej také s komisemi městských částí. Naší prioritou je maximální počet udržovat v takovém stavu, aby sloužily občanům. Prioritou je pro nás bezpečnost,“ uvedl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Impulsem pro stavební akci byla nová legislativa, která upravuje bezpečnostní prvky přechodů. Podle primátorova náměstka Aleše Jakubce (TOP 09) totiž zhruba 130 přechodů normy nesplňuje. 

„Policie nás vyzývá, abychom přechody uvedli do stavu, který by odpovídal legislativě. S policií nesouhlasíme, podle nás se norma týká pouze nově budovaných přechodů. Abychom však bezpečnost přechodů zvýšili, chceme je řešit.“

Aleš Jakubec (TOP 09)
náměstek olomouckého primátora

Přechody mohou pomáhat vylepšit sami Olomoučané

Olomoučané mohou upozornit vedení města na problémy, které zjistí při svých cestách po krajském městě, prostřednictvím nového portálu s názvem Chodím Olomoucí. Zasílat a nahrávat zde mohou například podněty ohledně špatných chodníků, problematických přechodů pro chodce nebo špatného parkování. Portál provozuje Univerzita Palackého.

Olomoucká univerzita provozuje portál Chodím Olomoucí se souhlasem a podporou spolku Pražské matky, který vyvinul portál Chodci sobě v Praze. Ten vznikl v roce 2012 a má za sebou skoro 400 vyřešených nejrůznějších podnětů, včetně rekonstrukcí nebezpečných křižovatek či tramvajových zastávek.

Úpravu zhruba 20 až 30 přechodů plánuje radnice v letošním roce, u ostatních investičně náročnějších chce město zpracovat projektovou dokumentaci. Týká se to například přechodů v Krapkově či Havlíčkově ulici, doplnil Jakubec. Vedle toho by letos měly vzniknout minimálně čtyři nové přechody za více než tři miliony korun, a to v Keplerově ulici, v Dlouhé ulici na Lazcích, ve Štěpánovské ulici v místní části Chomoutov a ve Slavonínské ulici na Povelu.Potíže v Hodolanech

Problémy s přechody, které nesplňovaly nové normy na bezpečnostní prvky přechodů pro chodce, řešila olomoucká radnice v druhé polovině roku 2015. Například v Hodolanech bylo na sklonku letních prázdnin na popud krajského úřadu zrušeno sedm přechodů včetně toho u základní školy.

Zdroj: ct24.cz

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme