Olomouc má potenciál jak Brno. "Mozky" mají udržet dva tisíce nových míst

13. 3. 2017

Absolventi Univerzity Palackého s hledáním zaměstnání problém nemají, často ale začnou pracovat mimo Olomouc. Zastavit „odliv mozků" by mohli noví investoři v oblastech jako je věda, výzkum, informační technologie nebo administrativa.

" Podle odhadů by do pěti let mohlo v krajském městě a okolí vzniknout asi dva tisíce pracovních míst. Odvětvím, které by mohlo Olomouci přinést nové perspektivy, jsou sdílené podnikové služby.

Kancelářské prostory v největších českých městech už jsou zaplněny a nadnárodní firmy podnikající například ve finančnictví, personalistice nebo účetnictví teď shánějí zázemí jinde.
„Kromě místa hledají také potencionální zaměstnance, kteří by zde pracovali. V Olomouci máme humanitně zaměřenou univerzitu, absolventy nám ale přetahují Brno a Ostrava,“ řekl náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09).

Mnoho firem zvažuje v Olomouci sídlo.
Olomouc spolu s Plzní vytipovaly agentura ministerstva průmyslu a obchodu CzechInvest a asociace ABSL.
„Centra sídlící v Olomouci zahrnují například firmy John Crane Sigma, EXL Service či NNIT a víme o mnoha globálních i českých firmách, které zvažují Olomouc jako potenciální sídlo,“ uvedl ředitel ABSL Jonathan Appleton.
Odhaduje, že několik set absolventů už v místních centrech zaměstnání našlo a mnoho jich odešlo jinam.
Kvalitní lidé, moderní kanceláře, dobré spojení
Olomouc podle Appletona nabízí kromě vhodné pracovní síly také moderní kancelářské zázemí i kvalitní spojení do okolních hlavních měst a k letištím.

Počet volných talentů v olomouckém regionu má stačit k tomu, aby vznikla nová centra podnikových služeb s několika stovkami pracovních míst.
„Pokud jde o růst, Olomouc má potenciál dosáhnout stejné expanze jako Brno a Ostrava, kde v segmentu podnikových služeb aktuálně registrujeme přes dvacet tisíc zaměstnanců,“ dodal ředitel ABSL s tím, že tři čtvrtiny z nich mají vysokoškolské vzdělání.
Appleton předpovídá, že v období tří až pěti let vznikne v Olomouci a okolí přes dva tisíce nových pracovních pozic.

Problém s humanitními obory? Mýtus

Výhodou uchazečů o zaměstnání s diplomem z Univerzity Palackého (UP) je znalost jazyků a přizpůsobivost.
I díky tomu jsou uplatnitelní v technicky orientovaných podnicích.
„Problémy se zaměstnaností absolventů humanitních oborů jsou mýtus. Z našich statistik vyplývá, že je to úplně jinak.

Mnohem větší roli hraje, jak je dané sídlo zasíťováno, jestli nabízí dostatek příležitostí, případně jaká je schopnost absolventů cestovat za prací, jejich pracovní flexibilita,“ sdělil prorektor UP Petr Bilík.

Radnice: Přilákáme je

V Olomouci je překážka jinde. Jde totiž o to, že vystudovaní v regionu nezůstávají.

„Je tu obrovská mezera, která v olomoucké aglomeraci vzniká ‘odcházením mozků‘. Není to úplně šťastné a chceme tomu zabránit. Bylo by dobré, kdyby Olomouc více využívala investičních možností, rozvoje segmentů, které tu zůstaly pozapomenuty,“ podotkl Bilík.
I proto univerzita zvažuje, že výrazně posílí obor informačních technologií. Radnici možnost přilákat společnosti působící ve střední a východní Evropě zaujala.

„Budeme město společně propagovat. Udělá se zde velká konference pro možné firmy, ukážeme jim naše podmínky. Myslíme si, že se nám podaří zajímavé investory přilákat,“ věří Aleš Jakubec.

 Zdroj:olomoucky.denik.cz

Datum vydání:9.3.2017

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme