Olomouc dokončila výzkum dopravního chování

16. 9. 2016

Olomouc má k dispozici výsledky průzkumu dopravního chování obyvatel města, které by měly pomoci při přípravě plánu udržitelné městské mobility v rámci projektu Spokojená Olomouc. Výzkum má pomoci propojit požadavky dopravy, zdraví a kvality života Olomoučanů a jejich životního prostředí.

Průzkumu se zúčastnilo na 1 076 olomouckých domácností různých věkových i příjmových skupin. Dopravní plán tak může zohlednit dopravní potřeby všech věkových kategorií obyvatel, kteří se na území města pohybují.

„Provést důkladný a kvalitní výzkum je velmi důležitým prvkem při přípravě podobných plánů. Každé město má jiné poměry využívání různých dopravních prostředků, proto je důležité vědět, jakým způsobem funguje doprava v Olomouci a vyvodit z toho doporučení do budoucna,“ vysvětluje význam výzkumu náměstek primátora Aleš Jakubec.

Z průzkumů například vyplývá, že Olomoučané podnikají 81 % cest na krátké vzdálenosti, tedy do pěti kilometrů. Dokonce téměř 28 % všech cest je do jednoho kilometru. Nejraději chodíme pěšky (33 % všech cest), rádi jezdíme autem (30 %) a také veřejnou hromadnou dopravou (29 %). Nejméně obyvatelé Olomouce používají jízdní kolo (6 %). Poměr využití automobilu proti ostatním druhům dopravy tak vychází 30:70, což je na evropský průměr velmi dobrý výsledek.

S kompletními výsledky se můžete seznámit na veřejné besedě

Výrazněji používají Olomoučané automobil na cesty do práce, konkrétně jde o 44 % případů. Pěšky naopak do práce chodí pouze 18 % z nich. Výzkum také ukázal velký rozdíl ve využívání různých dopravních prostředků podle samotného cíle cesty. Jinak obyvatelé města cestují za nákupy, do práce, do školy nebo na výlet. I přes nízké využití jízdních kol jej vlastní 60 % všech domácností, zatímco auto „pouze“ 56 % domácností.

„Z výzkumu jednoznačně vyplynulo, že Olomoučané sice kolo mají, nicméně jej využívají méně, než jaký potenciál naše město má. Musíme se proto zaměřit nejen na samotnou cyklistickou infrastrukturu a dostupnost cyklostojanů, ale také na bezpečnost provozu i minimalizaci rizik krádeží, které bohužel mnoho lidí od cesty na kole odrazuje,“ doplnil Aleš Jakubec.

S kompletními výsledky výzkumu se mohou zájemci seznámit na veřejné besedě 20. září od 17 hodin v zasedacím sále zastupitelstva (Hynaisova 10). Výsledky budou následně zveřejněny na webu projektu Spokojená Olomouc.

V následujících měsících se na základě zjištěných dat začne vytvářet samotný plán udržitelné městské mobility, do kterého se bude moci zapojovat veřejnost. První možnost budou mít občané na pořádané besedě, kde budou představena opatření, která lze uplatnit při tvorbě plánu.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme