Olomouc bude mít záchytné parkoviště

4. 1. 2017

Přestupní terminál se záchytným parkovištěm pro auta chtějí nechat vybudovat olomoučtí radní u budoucí konečné stanice nové tramvajové trati na okraji sídliště Nové Sady. Lidé by se odtud dopravili do centra Olomouce autobusy či tramvajemi městské hromadné dopravy nebo by mohli sednout na kolo a využít k přesunu cyklostezku. 
„Chceme udělat z tohoto místa přestupní terminál, kde by byly konečné zastávky některých autobusů, tramvajové trati a bylo by tam možné zaparkovat osobní vozidla. Bylo by to takové záchytné parkoviště mimo centrum města,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL). 
Úvahy o přestupním terminálu se záchytným parkovištěm souvisejí s třetí etapou stavby tramvajové trati spojující centrum Olomouce a sídliště Nové Sady. Tu chce radnice dokončit do roku 2022. 
Výkupy pozemků již byly zahájeny. Primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09) připomněl, že územní plán Olomouce počítá s vybudováním záchytných parkovišť na většině hlavních příjezdů do města, aby se snížil počet automobilů v centru. 
„Jejich vybudování je však finančně náročné. Toto je místo, kde by mohlo být nejreálnější toto parkoviště vybudovat jako první,“ konstatoval náměstek. 
První etapa dvoukolejné trati, která spojuje tržnici s Rooseveltovou ulicí a končí v Trnkově ulici, měří 1,4 kilometru a otevřena byla v listopadu 2013. Její stavba stála zhruba 280 miliónů korun. 
Další plánovaná etapa tramvajové trati měří 1200 metrů. Má vést ulicemi Rooseveltova, Zikova, Schweitzerova ve směru k Jižní ulici. Na trati, jejíž výstavba má stát zhruba 200 miliónů korun, mají být tři zastávky. Třetí část trati směrem na městskou část Slavonín bude měřit 400 metrů a má stát zhruba 100 miliónů korun.

Zdroj: 

Regionalni mutace| Právo - střední a východní Morava
Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme