O podnikatelskou zónu je tlačenice

1. 2. 2017

Značný zájem investorů o vstup do chystané průmyslové zóny v lokalitě někdejších kasáren v městské části Neředín eviduje olomoucký magistrát. Městští radní již v této souvislosti schválili postup pro podávání žádostí i způsob, jakým chtějí zájemce posuzovat. 

„O vstup do podnikatelské zóny je velký zájem, ale kapacita první etapy je limitní. Proto budeme zájemce hodnotit podle podrobného popisu jejich investičního záměru a na základě jednotných kritérií posoudíme konkrétní nabídky,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Filip Žáček (ČSSD). 
„Jde nám o to, aby měl budoucí provoz podnikatelské zóny minimální dopad na tuto část města. Chceme klást důraz na kvalitu a přínosy pro region,“ zdůraznil. 

Zájemci budou o vstup do podnikatelské zóny žádat prostřednictvím formuláře. „Podobnou žádost, která se osvědčila už při obsazování podnikatelské zóny Šlechtitelů, použije město i nyní. Obsahuje parametry pro posouzení bonity firem a možnost provedení užšího výběru zájemců,“ objasnil náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09). V první fázi plánované proměny brownfieldu v areálu bývalých kasáren v Neředíně na podnikatelskou zónu chce město věnovat pozornost hlavně revitalizaci plochy při komunikaci vedoucí do Topolan. 

„Jde o pozemky v majetku města o výměře 6,1 hektaru a patří do plánované první etapy chystané revitalizace území. Zóna někdejšího vojenského areálu je v územním plánu dlouhodobě vedena jako plocha určená pro smíšenou průmyslovou výrobu,“ poznamenal Jakubec. 

Pro záměr město loni získalo podporu agentury. Předpokládaný termín dokončení dokumentace pro stavbu je letos v prosinci. 
Schváleno bylo také zpracování podkladů pro podání tzv. žádosti o registraci projektu do příslušného dotačního programu vedeného ministerstvem průmyslu a obchodu. 

„Po vydání příslibu o poskytnutí dotace ministerstva může město přistoupit k přípravě a zajištění investice na technickou infrastrukturu,“ konstatoval Žáček. Předpokládá se, že první část zóny by mohla být připravena pro vstup investorů nejdříve na podzim 2018. „Vše se ale bude odvíjet od dotací,“ dodal Žáček. 

Pokud se podaří vyřešit veškeré složité majetkoprávní vztahy a zajistit finance, mohla by budoucí průmyslová zóna v Neředíně dosáhnout plochy až 18 hektarů. Její vybudování má stát několik desítek miliónů korun. Zhruba třetinu pozemků v areálu bývalých neředínských kasáren vlastní město, zbývající část parcel má soukromé majitele. 

Zdroj: Regionalni mutace| Právo - střední a východní Morava

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme